January 15, 2015

Star Wars #1, нова надеж за ...Star Wars стриповите

Пробував некако поинаку да го формулирам насловот на постов и морав да го искористам најдобриот од листата со глупи наслови што ми текнаа. Значи, тоа со насловот сега е расчистено исто како што Marvel расчистија со Dark Horse и си ги земаа правата за Star Wars стриповите во нивниот скут. Star Wars #1 е првото јајце од оваа златна кокошка, првото од многуте кои Marvel ќе ги снесуваат до крајот на светот. 

Првиот број е одличен, како и повеќето први броеви на Star Wars стриповите, со тоа што во овој случај мислам дека ќе го задржат квалитетот и понатаму. Сакам да верувам дека новите газди на Star Wars се свесни дека заработката ќе им биде уште поголема доколку продуктот е добар. Барем на почетокот, предвидувам квалитетни наслови, зошто и онака ќе репринтаат фин дел од ѓубрето од Dark Horse што го купуваат оние што купуваат сè што е Star Wars. Новиот серијал е сместен измеѓу A New Hope и The Empire Strikes Back, период кој би го заинтересирал секој фан, освен ако не си некој мрачен лик што мисли дека само Attack of the Clones е добар. Еј, мора да има и некој таков на планетава. Многу е можно некој втор братучед на Хајден Кристенсен тоа да го мисли.

Периодот е интересен. Не дека стварно те занима што се случувало измеѓу, мислам добар дел од тоа се осеќа како фан-фикшн, ама ако си доволно љубопитен, првиот број ветува фино потрошени десет-петнаесет минути еднаш месечно. Без спојлери, ќе кажам само дека приказната е комплетно во духот на Star Wars. Уште на првата страница веќе ти свири музиката од Џон Вилијамс, текстот го читаш во гласот на ликовите и си го планираш следниот маратон (хехе, секогаш го линка истово, изглеа ептен е горд на постот). Тоа ми беше ептен јако тука, зошто во други Star Wars стрипови со оргиналните ликови, често се случува да бидат одвоени од изворот, до степен да ги осеќаш како сосема други. Што нели, доведува до тоа да го читаш стрипот во глава со еден глас, како полски синхронизатор. 

Сценариото е во духот на светата трилогија, иако понекогаш (умерено) се базира на реплики и референци кон истата. Има многу добри моменти со Хан Соло каде што е доловен баш како што го знаеш, едно не толку големо изненадување што го прави првиот број комплетен и цртање кое ќе те потсети дека овие ликови ќе живеат долго откако Марк Хамил, а и твоите правправнуци навлечени на Star Wars, ќе се мртви. 

Најавени се Princess Leia #1 и Darth Vader #1 кои едвај ги чекам. Ќе ги следам новиве наслови колку што можам. Имам добро претчуство за нив, нешто од ова што видов, а нешто базирано на претходните Star Wars стрипови што ги имам читано. За дел веќе сум пишувал, па "види такоѓе"-то подоле испадна поголемо од што мислев.

Види такоѓе:

No comments: