September 16, 2008

Star Wars: The Force Unleashed (графичка новела)

Најновата Star Wars игра, The Force Unleashed што излезе денес, отвори ново и неоткриено поглавје во сагата кое ги изненади сите фанови. Уште кога беше најавена, The Force Unleashed се очекуваше да биде многу повеќе од игра и тоа го докажа со книгата и графичката новела која е причината за овој текст. Книгата ја најдов во аудио верзија, да ја слушнам и ќе пишам на Crapwerk. Играта исто така ќе ја играм деновиве, излезе верзија и за PS2 и веќе се врти по нетов.

The Force Unleashed ме привлече поради тоа што приказната е сместена помеѓу Revenge of the Sith и A New Hope. Дефинитвно е потребен некаков (анимиран) филм за оваа ера, како што е Clone Wars на пример. Се надевам дека успехот на The Force Unleashed ќе овозможи барем direct-to-DVD екранизација на овој период од приказната. Мене ми е многу поинтересен од Clone Wars.

Значи, The Force Unleashed почнува две години пред A New Hope и уништувањето на првиот Death Star. Главен лик е тајниот ученик на Дарт Вејдер, младиот дечко Гален Мерек, познат како Старкилер (мала тривија - Лук Скајвокер, во првото сценарио за A New Hope се викал Старкилер). Вејдер го наоѓа како мало дете, го зема под своја заштита и го тренира. Веќе пораснат, Старкилер ги лови преживеаните Џедаи кои се во бегство или се кријат. Отприлика тоа би бил малиот вовед, за останатото предлагам читање или играње на играта која има неколку различни краеви што ја прави уште поинтересна. А, ннигата и стрипот си завршуваат со ист, канонски крај. Има еден куп изненадувачки моменти, како на пример, кој го почнал отпорот против Империјата и сл.

Графичкава новела има околу 130 страници и може да се симне тука. Фајлот е некои 80 мегабајти во .cbr формат.

Инаку, деновиве пробувам да играм Star Wars: Battlefront II. Интересна е, ама не е којзнае што. Уште не сум ги пробал кампањите, а другиот дел од играта брзо здосадува.

1 comment:

Љубиша Сулимановиќ said...

Ми се игра ова... А стрипот е закон!