August 9, 2009

Star Wars: Knights of the Old Republic (стрип)

Star Wars: Knights of the Old Republic е стрип на издавачот Dark Horse Comics, кој излегува од 2006 година и до сега се излезени околу четириесетина броеви. Дејствието се одвива 4000 години пред раѓањето на Лук Скајвокер, во Старата Република, за време на Мандалоријанските Војни. Овој серијал е продолжение на Tales of the Jedi: Knights of the Old Republic и служи како приквел на компјутерската игра Star Wars: Knights of the Old Republic. Играта ја пробав пред година дена, но не ме влечеше да продолжам да играм понатаму.

Главен линк во SW: KotOR е младиот Падаван Зејн Керик, најслаб Падаван во неговата група, но со силна желба да стане Џедај. На церемонијата на која Падаваните им се доделува титулата Џедај, Зејн стигнува подоцна ги затекнува своите пријатели, младите Падавани, мртви, убиени од нивните учители.

Зејн е лажно обвинет за убиството и се впушта во бегство, заедно со уште неколку одметници од планетата Тарис. Криминалецот Гриф, една од главните фигури на црниот пазар, шверцер и измамник кој се бара како сооучесник на Зејн. Арконијанката Џараел и нејзиниот пријател, стариот механичар Кампер кој им се наоѓа за технички работи и сл. Подоцна го среќаваат и Мандалоријанскиот командант Ролан, десертер од Мандалоријанските Војни, на кој не му е јасно зошто се бори против Републиката. Зејн се обидува да докаже дека е невин и да ги открие вистинските убијци на неговите пријатели пред светот, односно Џедајскиот Сенат. А, всушност причината поради која младите Падавани се убиени, е визијата која ја добиваат нивните учители, дека Падаваните ќе бидат одговорни за повторното враќање на Ситот.

Стрипот е одлично напишан, приказната е интересна и ликовите совршено се вклопени. Дури има и Џедај од расата на Јода. Само една работа не ми е јасна. Ова се случува 4000 години пред Скајвокер, а технологијата им е речиси иста, градбите исти... Како Галаксијата 4000 години да тапкала во место. Сигурно има некое официјално објаснувње, кое ме мрзи да го побарам. Прочитав некои петнаесетина броеви до сега, интересно е, само што некако правецот во кој се движи стрипов може да ми здосади додека стигнам до актуелниот број за да си ги чекам секој месец. Има уште три серијали на Dark Horse кои излегуваат моментално, ќе разгледам нешто и од тоа...

Слични статии: Darth Maul (стрип)

No comments: