February 9, 2012

Нов Star Wars стрип: Dawn of the Jedi

За една недела, на рафтовите низ стрипарниците во нормалните земји, ќе се појави првиот број на Dawn of the Jedi (Dark Horse Comics). Пред некоја недела излезе бројот #0 во кој беше најавено она што ќе може да се прочита во новиот Star Wars стрип. Не пропуштам да кажам колку е тешко да ме привлече нешто од проширениот универзум на Star Wars, а стрипот веќе ме придоби со листање на само неколку страници од нулта бројот.

Dawn of the Jedi нè носи назад во времето, 36 илјади години пред Лук Скајвокер, период кој колку што знам, до сега никогаш не бил раскажан. Во ерата на Dawn of the Jedi не постои Република, ниту 'модерна' технологија и Силата сеуште не е поделена на две спротиставени страни. Приказната ќе започне на планетата Tython, во срцето на Галаксијата. Оние со кои Силата е јака, се доведени таму со пирамидални бродови за кои сум сигурен дека ги имам видено во The Clone Wars, или барем слични на нив.

Џедаите како што ги знаеме не постојат тука. Нивните предци, кои ја користат и разбираат Силата се наречени Je'daii. Иако е слично напишано, се изговара со поинаков акцент, како што сум приметил дека тоа го прават одредени ликови во приквел трилогијата и The Clone Wars. Претпоставувам дека влече корени од тука и ако ништо друго, го објаснува различниот изговор. Тие имаат и посебен Кодекс, кој потсеќа на денешниот Кодекс на Џедаите, со некои стихови плус кои говорат за тогашниот мистериозен статус на Силата.

Нулта бројот на Dawn of the Jedi е една фина мала енциклопедија која е задолжена да го запознае читателот со она што следи. Освен ликовите, прикажни се различни локации, храмови, па и некоја примитивна (во однос на Старата Република, ете) технологија, бродови, а и оружја кои се викаат "forcesaber". Сè изгледа онака митолошки, некои делови потсеќаат дури и на Magic: The Gathering сет, што беше доволно да ме привлече повеќе од купот други досадни Star Wars стрипови. На крајот е претставен и еден опасен лик, Xesh, на кој дефитивно ќе му се пружи внимание.

Едвај го чекам првиот број. Во меѓувреме, нулта бројот како препорака до сите Star Wars фанови кои бараат нешто различно. Се наоѓа лесно за даунлоуд. И, за крај, интервју со авторите на Dawn of the Jedi, клик тука.

No comments: