January 25, 2015

Силата е јака со Star Wars Rebels...

...но, не и со насловот на овој пост. Ова беше сè што имав во моментот. После десет или девет епизоди (зависи како ја броиш првата), Star Wars Rebels полека завзема некоја постабилна форма. Барем поинаку ми изгледа сега, по мало маратонско гледање. Веќе ликовите почнуваат да се претопуваат во познатиот свет, а сценаристите настојуваат да ги зближат со публиката уште повеќе. Се продлабочуваат и нивните карактеристиките, барем онолку колку што дозволува форматот и концептот на серијата. Задачата воопшто не е лесна, бидејќи овој пат Дејв Филони и екипата треба да работат со сосема нови имиња, измислени специјално на Rebels. Самиот овој предизивик е интересен баш поради тоа што нешто слично ќе се случува и со The Force Awakens. На крајот изгледа сè е до навика, зошто ете, името веќе и не звучи толку дебилно како таа недела кога стана познато. 


Ми требаше да изгледам пет-шест епизоди по ред од Rebels за да ми легне како што треба. Се погодија скоро сите да се добри, а веќе со "Empire Day"/"Gathering Forces", сфатив дека сум сериозно навлечен. Уште е некако пластична, уште се неизбежни споредбите со The Clone Wars, но продуцентите очигледно се трудат да испорачаат квалитетен производ. Во последните епиозоди, почнаа да кокетираат и со добро познати ликови од Светата трилогија како Јода и Лендо, со што целиот екосистем на серијата стана некако побогат. Плановите за главните ликови стануваат појасни, и иако има некои детали кои ги немам прифатено во целост, веќе почнува поинтензивно да се осеќа специфичниот Star Wars шмек кој на почетокот изгледаше малку трапаво изведен. Да не се разбереме погрешно, првите епизоди се исто добри, меѓутоа ова што е сега е веќе класи над. 

Лендо беше одлично вметнат, со позадинската приказна која иако само кратко е референцирана во The Empire Strikes Back, е доволна за да се создаде сликата за него која е прикажана во Rebels. Били Ди Вилијамс го позајмува гласот на Лендо. Можеби звучи малку тажно како и неговата кариера на која толку се надевал, ама па Били не е Харисон Форд, колку и да мислел дека неговото време ќе се девеесетите со Харви Дент улогата. Јеби га, Лендо Калризијан ќе си до крајот на животот и ќе прифаќаш улоги во цртани филмови и пародии на сам себе. 

Јода исто успеа да си најде место во Rebels, барем како глас и една многу јака референца. Конечно тука решија да ја побараат смислата на познатата "Do or do not. There is no try" реплика која во младоста му беше мантра и на авторот на овој пост. На крајот, ликовите се согласија дека не можеш да направиш нешто без да пробаш, со тоа што кредибилитетот на мудростите на Јода беше буквално сведен на "Па, океј, Јода некогаш чисто онака кажуваше ствари...". Мал, храбар ремет на сопствена сметка што добро ме изнасмеа.

Има уште шест епизоди до крај. Rebels има потенцијал за созревање. Се надевам дека во следната сезона анимацијата ќе ја доведат до нивото на The Clone Wars, зошто на моменти изгледа многу поевтино. Како да фалат текстури некогаш. Исто така, чекам и повеќе поврзани епизоди, поголема приказна и конечно Вејдер да биде прописно искористен. За последново, можеби ќе треба да почекаме епизодите да се поклопат со The Force Awakens, каде неговото присуство е исто така најавено, барем според гласините што кружат моментално. Не дека е лош новиот негативец во Rebels, ама некој добро познат душман би ја кренал цената на серијата уште повеќе.

No comments: