January 7, 2015

Скокање кон заклучоци: Agent Carter

Мислев дека хиперпродукцијата на суперхеројски и стриповски измет го удри вентилаторот со Gotham. Marvel веќе молзат сè што можат, DC се обидуваат да нè убедат дека Arrow тотално не е за тинејџерки, дека нивните филмови во следните 20 години ќе бидат мрачни, реални и сурови. Во оваа општа калакурница каде што секаков шунд се обидува да ти се пикне во секој отвор на телото, од далеку ти мавта агентката Картер. Marvel решиле да ја понудат и нејзе, зошто милионите одговорни за рејтингот на Agents of S.H.I.E.L.D. се фатени за раце во транс со пена на устата и чекаат уште. Уште од просечниот разреден ејакулат што ќе го прифатат само затоа што тоа е возот на кој се сите качени, еј. 

Шеширот е океј. Сериозно ми се свиѓа. Посакувам и јас да имав ист.

Со евтини референци кон Captain America: The First Avenger, обиди за noir, најклишеизираното сценарио во Сончевиот систем и експлоатација на Хејли Атвел, Agent Carter успева да биде полошо од првите неколку епизоди од Gotham и S.H.I.E.L.D. заедно. Пилотот го изгасив во моментот кога ликовите (кои се како излезени од досаден цртан филм, полудимензионални) станаа неподносливи со глумата и репликите. Кон кого го упатува Marvel овој стомачен грч? Недоволно еманципирани латентни феминистки? 40 годишни невработени осамени дркаџии што живеат со родителите и собираат аниме фигури? Како е можно после толку квалитетни стрипови и неколку веќе култни филмови да се обидуваш да протнеш нешто вакво? Кој ќе го гледа ова срање?

Пеги Картер беше супер во Captain America. Веројатно најинтересниот женски лик што го дополнуваше главениот херој од сите Авенџери. Нејзината појава беше баш онака јаготката на шлагот (аааа, ради шеширот јаготка, а брат аааа? Хехе...), а тука е во толку огромна количина што протекува од секаде. Некои поспоредни ликови не функционираат кога ќе им дадеш толку големо внимание и третман. Гледај како е уништен Колсон после неколку епизоди. Овде уште од самиот почеток вештачки се обидуваат да ја продлабочат, а се вртат околу неколку очигледни точки кои се доволни само еднаш да бидат спомнати. Океј, тажна е за Кеп, нема војна за водење, храбра е, но светот доминиран од мажи се обидува да ја спречи да полета. Баш трогателно. Дали ти девојко веќе почна да се идентификуваш со оваа самостојна жена-херој со влакнести тестиси? 

Јеби га, Marvel. Филмовите ќе ги следам додека не ми прекурчат, ама ова со серииве е дното. Такво е ко турско-бугарска сапуница, новелизација на филм или игра, Коелјо. Ми иде очите да си ги искорнам.

No comments: