February 27, 2007

Факултет за гејминг


Разочаран од образовниот систем и државните факултети, решив да отворам свој факултет. Како што немало никогаш досега. Факултет за гејмери. И онака голем дел од луѓето кои завршиле на државниве факултети кај нас, можат да си го избришат газот со дипломата (читај: нема вработување), така што со дипломата од мојот Факултет за Гејминг (ФГ) бришењето на вашиот задник, е 100% загарантирано.
Друга работа, се семестрите. ФГ е двосеместрален, превидено е дипломирање за една година, со други зборови – полесен е и од Факултетот за Општествени Науки. Во план е и формирање на Универзитет Супер Марио. Би ставил “Super Mario Bros”, ама ептен би потсеќало на Кирил и Методиј. Модулите, начинот на студирање, ќе се прошируваат пропорционално со бројот на студенти и бројот на нови актуелни компјутерски/конзолски игри. Сега за сега, има само еден смер, а тоа се Професионалните Студии по Гејмерство.
Сигурно се прашувате, што занимање добивате со дипломата. Факултетот е за оние кои поголемиот дел животот го минуваат во играчница, или играат игри дома. Станувате професионален гејмер. Ќе го прават истото, само што ќе имаат и диплома за тоа. Брилијантно, мора да се сложите.
Да не должам многу, да ги видиме предметите во првата и единствена година на Факултетот за Гејминг. Во заградите е истакнат дел од материјалот кој ќе се изучува.
Семестар I
1) Историја на компјутерски игри (текстуални игри, ADVENT/Colossal Cave, 2D игри од 80-тите)
2) Применета стратегија во реално време (Command & Conquer, Age of Empires, Warcraft, Civilization)
3) Он-лајн патологија 1 (првиот дел се состои од browser-ски игри, OGAME, Space4k, Monster Game)
4) Конзоли (Atari, Nintendo, Sony Playstation, X-Box)
Семестар II
1) FPS игри (Half-Life, Doom, Quake, Counter Strike)
2) Гејмерски Методологии (cheat-ови, кракови, IDDQD)
3) Он-лајн патологија 2 (World of Warcraft, Conquer, Silkroad, Thang)
4) Емулатори (емулатори за Atari, Nintendo, Sony Playstation)
Во секој од семестрите ќе има и по еден изборен предмет, лабораториски вежби (мрежно играње DotA), колоквиуми (мини-турнири) и испити (теорија и покажи-што-знаеш).
Од изборните предмети, би ги спомнал предметите Симулации, Досадни Flash Игри, Тетрис Архитектура, итн. Од литература ќе се користат познати светски гејмерски списанија, а за домашни ќе даваме демо-игри за играње.
За малку ќе ги изоставев семинарските, кои ќе се состојат од пишување есеи (дванаеска фонт, 5-15 страници, иначе нема потпис!) за игра по сопствен избор. Со среќа!

February 18, 2007

Хипици!

Со Картмен често делиме исти мислења:

"I hate hippies! I mean, the way they always talk about "protectin' the earth" and then drive around in cars that get poor gas mileage and wear those stupid bracelets - I hate 'em! I wanna kick 'em in the nuts!"
"Hippies.They're everywhere. They wanna save the earth, but all they do is smoke pot and smell bad."
"M'am, I'm here to check your house for parasites ... apparently, you have hippies."
"I've been keeping this place free of hippies since I was five and a half."
"They're not people, they're hippies!"
"Drugs are bad because if you do drugs you're a hippie and hippies suck."
"Independent films are those black and white hippy movies. They're always about gay cowboys eating pudding."