July 30, 2008

Star Wars Infinities: Што би било кога би било?

Star Wars Infinities е стрип мини-серија од 2002 година, која ја претставува оргиналната трилогија сосема различно од тоа што го знаеме. Што би било кога би измениле една единствена работа во одреден дел од приказната на Star Wars? Ефектот на пеперутка. Комплетно менување на понатамошните настани.

Star Wars Infinities го прави тоа со секој од филмовите посебно, со четири епизоди за секој филм. Приказната не е поврзана, така што за секој филм има посебни алтернативни случувања. Нема да ги кажувам деталите и од каде и зошто настанува промената, но се работи за клучни моменти од филмовите со чие менување се отвараат бесконечен број на можни исходи. Отсекогаш сум ги сакал ваквите приказни што инволвирале паралелни универзуми или алтернативни реалности, па можеби и затоа толку ме импресионираше стрипов.

Ми се допадна тоа што колку и да беше различно од тоа што го знаеме, имаше некои мали моменти кога се поврзуваа со оргиналната приказна, најчесто ситни детали кои и покрај се, секогаш би останале исти, а не се којзнае колку битни за приказната и текот на настаните. А колку за финта, на кратко се појавуваат и ликови од новата трилогија.

Не би можел да издвојам кој најмногу ми остави впечаток, зошто колку и да се поврзани, пак претставуваат една целина. Го препорачувам стрипов на Star Wars фанови, зошто на другите не би им бил интересен.

No comments: