March 28, 2015

Краток преглед на Infinite Crisis

Конечно излезе Infinite Crisis на Steam. Да не се одлучеа да ја понудат на оваа платформа, можеби и немаше да приметам дека воопшто постои, иако веќе некое време си тера. Па, ги сакаш DC? Да, да, Бетмен и Супермен! Сакаш MOBA игри? Па, да... не како порано, ама да... Епа, ова е тоа што можеби не си знаел дека ти треба. Веројатно единственото нешто што DC го направиле подобро од Marvel во последно време. Како само Marvel не се решија да се пробаат во жанрот, наместо она дното Marvel Heroes. Имаат толку поинтересни херои што би функционирале многу подобро во MOBA отколку досаден акционен RPG.


Infinite Crisis е страшно потценета игра. Да, има органичена публика, не се обидува да биде League of Legends или DOTA, ниту па е нешто многу иновативна. Но, доволно е заразна, интересна и брза за биде вредно искуство. Главната мапа (Coast City), со стандардниот мод е сведена на два лејна и огромна џунгла, па малку бега од познатата стратегија што ја нудат двете игри погоре. Целата, покрај уништувањето на непријателската база, се пренесува и во џунглата каде што има точки кои тимот треба да ги контролира за одредени придобивки и предност. Така што, борбите се насекаде низ мапата, особено по темните патчиња каде што често еден херој се обидува да воспостави контрола врз џунглата. Она што е интересно и ново е "живата" мапа. Има неколку понудени "stolen powers" (нешто како "summoner spells" во LoL), па ако ги користиш таквите моќи на Супермен со било кој херој, можеш да кренеш џандарска кола и да ја фрлиш во генералната насока на непријателот.

Играта моментално располага со нешто помалку од 50 херои и вилани. Собрани се од целиот multiverse на DC, па така што има повеќе верзии на некои од нив. Досадниот туторијал кој служи за да те воведе во правилата и начинот на играње, отклучува неколку бесплатни, како на пример Gaslight Batman или Green Lantern. Другите се бесплатно достапни во неделната ротација, ама може да се купат со поени кои се добиваат со играње или вистински пари. Да, инаку е целосно бесплатна, стварите што се плаќаат се претежно козметички.

Она што е исто така добро, е тоа што е прилично добро расположена кон нови играчи на кои не им е познат жанрот и концептот. Освен деталните туторијали, партијата е "надгледувана" од херој што од време на време ти дава совети за што и како да правиш. Има и фин систем на препорачани артефакти кои можеш автоматски да ги купуваш за зголемување на моќите, без да се замараш кој што ти дава. Барем на почетокот, додека навлезеш фино и не почнеш сам да си ги склопуваш, е одлично.

Моментално најмногу играм со Gaslight Batman, Nightmare Superman и Green Lantern. Да, ептен е добар Green Lantern тука, речиси и да нема тим што не го користи. Ќе останам уште неколку партии сигурно, барем колку да соберам поени за да го отклучам Joker. 

Види такоѓе: 

No comments: