June 9, 2013

Преглед на Marvel Heroes

Веќе неколку дена, серверите на Marvel Heroes се отворени за сите. Иако дента кога излезе, работите не беа воопшто мазни, имаше лаг, проблеми со логирање, што и не е нешто ново за исхајпана игра каква што е оваа. Ги завршив првите квестови кои служат како туторијал и исклучив. Првиот коментар ми беше дека е игра што сакам да ја сакам. Го сакам жанрот, ги сакам Marvel, но нешто фали и уште не ми е јасно што. Дали е веќе видена? Да, како и сите останати aRPG игри. Ама, нели се секогаш интересни? Па, да. Скоро секогаш.


Факт е дека Marvel Heroes има повеќе позитивни страни отколку негативни. Графиката е мазна, нивоата се детално дизајнарни, не се комплетно статични, пример, можеш да грабнеш буре и да го фрлиш кон група противници. Анимациите на хероите се исто солидни. Мислам, го замори мојот хардвер, кој иако некоја година постар, супер ги вози новиве наслови.

До сега, играта изобилува со синематици, онакви стриповски, кои го водат херојот низ приказната. Сепак, самата приказна некако и не ме завлече, меѓутоа верувам дека ова е максимумот што можеле. Моментот кога ќе треба да ставиш суперхерои со различна моќ да се борат против обични улични криминалци во име на мултиплеер, некако се губи суштината. Позитивната страна на ова е што универзумот е комплетно запазен, со милион детали кои би го задоволиле секој Marvel фан. Веројатно ова е и причината зошто суперхеројските ММО-а не доживуваат некој голем успех. Океј, можеби има исклучоци, но Marvel Heroes не ми делува така. 


За играчите кои не плаќаат, понудени се пет херои со кои може да ја почнат играта: Daredevil, The Thing, Hawkeye, Storm и Scarlet Witch. Потег кој на прв поглед делува безобразно, ама па ако сме Iron Man и Wolverine без пари, со што компанијата ќе го тера развојот на играта? Океј, за почеток дај шта даш, го избрав Daredevil. Од понудените пет, ми е веројатно омилен. Почетните квестови се супер, си тепаш бројни непријатели и на крај имаш пресметка со Green Goblin, по што ти дава уште еден херој по случаен избор (веројатно од почетните пет). Мене ми се падна The Thing. Инаку, "популарните" херои се купуваат со вистински пари, но ако си доволно среќен, може да ти се падне рендом, веројатно после некој бос. Како што читав на форумот, многу играчи се усреќиле до сега - комплетно бесплатно. 

Покрај херои, може да се купат различни костими за истите. Цената не е голема, меѓутоа сеуште не ме завлекла играта за да го купам, пример Punisher. Она што ја прави Marvel Heroes уникатна во однос на сличните вакви игри, што за разлика од 5-6 класи со исти способности е токму големиот број на достапни херои. Секој од нив е различен и има доволен број на "спелови" кои се згодни за секакви ситуации. 


Во моментот кога заврши почетната мисија, се најдов во The Avengers Tower што е всушност и главниот хаб од каде патуваш на другите локации низ универзумот на Marvel и добиваш квестови. Тука и сретнав други играчи од кои добар дел беа Daredevil и The Thing. Тоа е веројатно најосетливиот дел од цела игра кој или ќе го прифатиш или не. Јебига, како поинаку би се извело тоа? Не знам дали е дозоволено групирање во инстанци со исти херои, веројатно е. До сега правев квестови во отворен свет, со голема група херои млатевме криминалци низ Hell's Kitchen.

Ќе и дадам уште една шанса на играта. Има еден куп подобри за играње, ама ете, да видиме што друго има да понуди. Интересна е, меѓутоа дефинитивно има ограничена публика.

No comments: