March 1, 2016

Injection на Ворен Елис

Можеби е прерано за некаков цврст заклучок, но првите седум броеви од новиот тековен стрип на Ворен Елис ми влијаеа доволно за да ме поттикнат на неколку редови муабет. Уште си ја чешам главата од тоа што се случува, приказната е конфузна уште од првите страници, а Елис постепено ги открива парчињата кои го градат овој навидум некохеретен хаос во Injection. Таман го имаш она "а-ха" сознание, на следната страница ќе те пречека нешто што повторно те затекнува неспремен и ти создава дополнителни прашалници. Бавното темпо овозоможува секој од главните ликови да биде донесен поблиску до читателот, меѓутоа исто така Елис го користи за да распрскува детали кои доколку ги споиш откриваат уште нешто поголемо, фрагментирано на сличен начин. 


Насловот на стрипот доаѓа од "инцидент" каде што петте главни ликови, секој гениј во својата област, инјектираат нешто во светот со цел да го сменат, но како фикцијата сака да пречекува луди научници со раширени раце, така и тука нивните идеи се претвараат во опасен, заканувачки нуспроизвод. Елис експериментира со многуте теми кои одлучил да му бидат на располагање, па така мајсторски скицира една густа мешавина од научна-фантастика, хорор, метафизика, британски мистицизам и фолклор со традиционален детективски набој. Веројатно има спремно уште изненадувања за броевите кои следат, битно е да се навикнеш дека многу лесно нарацијата може да скршне кон територија за која нема да си подготвен.

Убавината на Injection не е само во комплексноста на испреплетената приказна и променливиот контекст. Шелви и Белер го даваат нивниот артистички максимум за да ја поткрепат оваа налудничавост на Елис. Можеби е само до мене, но препознавам некоја суптилно протната симболика во повеќе позадини на сцените. Не мора да значи дека сум во право, можеби премногу ги анализирам деталите, но со приказна од овој тип преферирам да обрнувам внимание и на најмалите ситници. Верувам дека Елис точно знае која е крајната дестинација тука, а доколку Injection ги доживее сите најавени 25 броеви, би бил пресреќен да ја видам големата слика. Претенциозноста на Injection секако може да делува одбивно, меѓутоа верувам дека истрајноста ќе се исплати. 

Види такоѓе:

No comments: