March 24, 2016

Eminem / The Punisher: Kill You, еден од најбизарните наслови на Marvel

Ако мислиш дека моменталниот кросовер со Бетмен и Нинџа Желки е чуден, сети се дека постои стрип од 2009 каде што Панишер дели страници со Еминем. Има и други кросовери кои се сигурно побизарни, ама овој ми улета во купчево Панишер и Дердевил стрипови што ги листам периодов, па морав да го издвојам тука. 

Види, Еминем е фан на стрипови. Кажува дека ако не бил рапер, би бил стрип цртач, а во автобиографската книга The Way I Am покрај тоа што раскажува за неговото растење со суперхероите на Марвел, има и неколку негови цртежи кои не изгледаат воопшто лошо. Во лондонскиот Forbidden Planet видов дека им напишал и благодарница што отвориле покасно за да може да ја испазари пола продавница без да го замараат фанови. Затоа и оваа дружба со Панишер е природна, но...


Еминем баш и не припаѓа на ваква хартија. Неговото психотично алтер-его Слим Шејди, можеби. Би бил одличен анти-херој, зошто ако погледнеш поубаво, ќе видиш дека суштината му е онака стриповска. Kill You е генерално наменет за промоција на тогаш новиот албум Relapse. Не е некоја приказна што ќе ти го разнесе умот, но функционира зошто е некако добар од што е лош.

Почнува со концерт на Еминем по кој Панишер отвара оган врз неговите луѓе. Еминем мисли дека Панишер е дојден по него, но испаѓа дека Баракуда (негативец од Панишер стриповите), кој тука е дел од придружбата на Еминем и негов другар од детство, е платен од здружение на родители да го ликвидира. Панишер е дојден во Детроит да го заштити Еминем од Баракуда зошто еј, Панишер не е баш најголем фан на платени убијци. Недоразбирањето ќе ги соочи Еминем и Панишер на кратко, каде што Еминем ќе го истепа Панишер со пиштол додека го урла рефренот на "Kill You". И, тоа не е последната референца од творештвото на Еминем. Во еден момент го напаѓа Баракуда со моторна пила која ја добива од фан кој "му е најголемиот фан и има негови постери и слики на ѕидовите".

На крајот, се работи за бесплатно промотивно издание со стандардни дваесетина страници, па никој не е финансиски оштетен. За тоа што е, сосема е во ред. Ако може да има стрип испрдоци од сè што се појавило во поп култура, зошто не и Еминем? Со тие пари може да си дозволи што сака, а баш овој начин за промовирање е во духот на Маршал Метерс. Само штета е што никогаш Слим Шејди не се најде на овој медиум. Верувам дека многу подобро би функционирал од онаа шашавата анимирана серија The Slim Shady Show.

No comments: