March 2, 2016

Конечниот крај на Тhе Х-Filеs. Се надевам.

Како и да почнам да зборувам за новава "сезона" на The X-Files пак имам некоја глупава фаца на мене. Пробував некако да релативизирам, да препишувам постапки на носталгија, да се утешам со тоа дека Крис Картер само сакал да се зеза со остатокот од екипата, но не. Дури сакав да верувам дека бил опседнат и од некакво паранормално присуство. Некој ладен воздух во соба среде топло лето? Мора да е дух што управува со него и го присилува да измислува вакви глупости! Оваа моја фаца има израз на човек брутално силно шутнат во јајца.

Петтата епизода не ја ни догледав до крај, така што се извинувам ако стана добра од пола натака. Молдер на ЛСД трип во кој игра на квази-кантри во клуб со шешир на глава ми ја закопа последната верба дека Картер сепак чува нешто во ракав за крај. Новите агенти што наводно требаше да бидат млади верзии на Молдер и Скали очигледно не му биле доволни, па решил да ги стави и во "големото финале". За да е уште посмешно, имаше таглајн THIS IS THE END. Демек толку, а? Нормално дека Картер не мисли така. Мисли дека ова се 90-тите и дека вакви фори ќе запалат кај публиката. Клифхенгерот на крајот беше ужасен потег, евтин и непотребен. Особено ако тоа претходно не било баш највозбудливо.


Која е поентата да најавиш "специјален, единствен настан" и да ја пропуштиш шансата да го зацврстиш уште толку култот кон серијата? Замисли колку лошо звучи секој втор збор на ликовите да им е "вонземска ДНК". Вонземска ДНК. Ако нешто не е јасно, тогаш мора да е вонземска ДНК. Одговорот на секое прашање? Вонземска ДНК. Светот умира, а Скали има уште десетина минути од последната епизода за да го спаси. Веќе погодуваш како ја синтетизираше магичната вакцина. Не Бобо, не беше магична, имаше вонземска ДНК. Знам, испадна се фатив за ова како Крис Картер за вонземска ДНК. Ќе речеш дека е обичен детал, стандарден "мекгафин", но ова дефинитивно не е третманот што серијата заслужи да го добие. 

Очекував повеќе од the Cigarette Smoking Man. Добив само дим. Повеќе се потрудија да покажат како е жив од последниот пат кога го видовме отколку за новиот заговор. Не можеш нешто што си го градел толку сезони да го замениш со една реченица. Не можеш, не го прифаќам. Мислев дека тоа што го начна првата епизода од новиве нема да оди натаму, но ете. Што беше целата поента тогаш?

Сакам да верувам дека Картер не успеал да ги убеди FOX да му дозволат уште еднаш вака да изврши нужда. A, изгледа ги спрема за такво нешто. И, покрај тоа што двата нови ликови (глупави имиња патем, агентката е Ајнштајн, а агентот Милер) не ми изгледаат способно да износат десетина минути сцена, не па нова сезона. Тоа еднаш веќе го видовме. Или го виде ти можеби, јас престанав да следам The X-Files кога Молдер беше заменет со Т-1000. Ако некогаш технологијата напредне до тој степен да можеш да си избришеш нешто од сеќавање, ова ќе ми биде првото бришење пред

1 comment:

Dushko Zafirovski said...

За се си во право, освен за Т-1000.
Роберт беше одлична замена за Дејвид. Ок, не одлична, ама пристојна. И не ни беше замена, туку друг агент што одлично си ја сработи работата.
Како најголем фан на Екс Фајлс у свет, ептен сум разочаран со ова новово срање. Од дијалози се до глума.