March 16, 2016

Македонската игра Small Star Empires на Кикстартер

Пред неколку денови Archona Games лансираше кампања на Кикстартер за нивниот прв стратешки бордгејм, Small Star Empires. Во моментов, собрани се нешто повеќе од 10,000 австралиски долари од потребните 14,000 за овој фин проект да успее и да се најде на твојата маса до октомври оваа година. Остануваат уште 26 денови, а со оглед на брзото темпо со кое се зголемуваат донациите, кампањата ќе биде успешна пред рокот. Еден примерок од играта чини 47 австралиски долари, односно 32 евра. Постои можност и за симболична донација од едно евро, како и нарачка на повеќе примероци.


Играта, чиј креатор е Милан Тасевски, е наменета за 2-4 играчи кои се борат за доминација на галаксијата. Правилата се едноставни и брзи за учење. Играчите, своите галактички империи ги создаваат со населување на ѕвездени системи, истражување и градење вселенски станици за трговија. Победник е тој што ќе собере најмногу поени кои ги носат колонизираните системи. Партиите се брзи и трааат 15-20 минути, а модуларната мапа составена од хексагонални полиња ја прави секоја партија различна.

Минатата година, прототип од Small Star Empires беше презентиран на најголемиот светски саем за друштвени игри, Essen Spiel 2015 и доби еден куп позитивни критики. Истото го кажуваат и рецензиите на релевантни фаци од бордгејм сцената. 


Доколку Кикстартер кампањата ја надмине првата, основна цел, за да започне производството, ќе се зголеми и квалитетот на материјалите од кои е изработена играта. А, во случај да се соберат $22,000 Small Star Empires ќе добие плус дванаесет нови системи, додека со над $35,000 ќе бидат додадени и дополнителни сектори кои би ја направиле мапата уште поголема и поразлична.

Освен со донацијата на Кикстартер, Small Star Empires може да се нарача и во продавницата Гоблин по цена од 2000 денари. За повеќе информаци околу Small Star Empires, трк на официјалниот сајт на Archona Games.

No comments: