November 7, 2014

Штреберски спор за името

Насловот на новиот Star Wars е The Force Awakens. Кога го прочитав, осетив како милиони гласови заплакаа во ужас и одеднаш замолкнаа. Зошто името е креативно исто како референцата во претходнава реченица. Веројатно е прашање на вкус, меѓутоа малиот преглед низ дискусиите за името на интернетов, ме стави во онаа група на луѓе на кои им крварат ушите од звукот на The Force Awakens. И, од лошите фори околу. Ако веќе морале да одат на варијанта со овие две зборчиња, зошто тогаш не Awakening of the Force? Нели е некако позвучно? Сè што содржи "of the" поубаво резонира во уши. Бар додека не видиш што точно се мислело со нападот на клоновите.


Ова никако не значи дека филмот ќе биде лош, па затоа да си ги смириме цицките. Тоа што звучи како игра за портабл конзола веројатно ќе изветрее со тек на време и ќе се навикнеме. Што точно се мисли со The Force Awakens? Дали Силата успеа да задреме тие триесетина години после Jedi? Дали се будат малите интелигетни мидихлорини за конечно да ја имаат својата одмазда? Дали филмот ќе се обиде да се занимава со интергалактичка биологија или ќе се врати назад на далеку поинтересните псевдо-религиозни мистични интерпретации на Силата? Дали е некаков глуп симболизам за долгогодишното отсуство на Лук, како што кажуваат гласините? Дали е само обичен глуп наслов на кој Џорџ Лукас инсистирал, да биде нешто како неговата лебедова песна?  И, дали ќе го спомнат во филмот?

Доколку контекстот на приказната не се потпира премногу на насловот, како во оргиналната трилогија, тогаш е океј. Искрено се надевам дека нема да има некаков огромен ивент околу Силата што непотребно ќе ја демистифицира. Тоа е проблемот и со приквел трилогијата. Тогаш не страдаше само Силата, туку буквално секој битен и небитен елемент од Star Wars. Мислам, нè заболе од кај дошол C-3PO, ебате. Тука е шансата за да исправат такви глупости и малце да освежи целата франшиза. Нема потреба од потпирање на цврсти столбови кои може да бидат ненамерно расклатени. Дајте нешто ново што ќе биде иконско.

No comments: