September 25, 2013

Пилотот на Agents of S.H.I.E.L.D.

Додека сè уште е вруќо од The Avengers, Marvel распалија кај стигнат. ММО игра, анимирани серии, нови стрип серијали... Доброто е што секаде држат одредено ниво на квалитет. Ништо моментално не им е колосално срање. Барем од стварите со кои јас дојдов во контакт. Agents of S.H.I.E.L.D. не е исклучок, и покрај некои одредени недостатоци. Забавна прва епизода, просечна, но далеку од лоша. Некако идејата за S.H.I.E.L.D. серија поубаво изгледаше само на хартија. Искрено, мислам дека нема повеќе од ова ниво да мрдне. Ќе и дадам шанса уште некоја епизода, иако јасно ми е што може да се очекува. 

Џос Видон е потпишан како режисер и еден од сценаристите. Другите двајца се брат му и некоја рендом цура чие име не ми значи ништо (има напишано епизода на Gods of the Arena). Не знам колкав е неговиот удел во пилотов, ама јасно може да се приметат некои негови моменти. На неколку места приметив кадри кои делуваа како излезени од The Avengers и штосови карактеристични за него.

Приказната е после филмот, како што не потсетија со 0.5 секунди флешбек од Авенџерс, околку колку што им дозволила лиценцата. Сериозно, толку ли е скапо да го прикажеш Ајрон Мен оклопот во серија? Видон пробува да го протне како фора, ама океј, јасно ни е на сите. Како и да е, S.H.I.E.L.D. продолжува да си функционира нормално. Колсон е жив, со објаснување кое намерно предизикува сомнеж во исправноста. Води тим на агенти кои се занимаваат со работи кои треба да бидат скриени од јавноста. Ништо што не можат неколку супер-херои да го средат, кои патем немаат пристап до истото ниво на класифицирани информации. Океј, ајде ќе пројдеме и низ тоа.

Она што го прави пилотот интересен, е всушност референците кон филмовите. Дури и главната приказна поврзува нешто што веќе сме го виделе. Што е секако океј, меѓутоа нема да можат ни пола сезона да се крпат вака. Жалам што не сум оптимист, сериозно не гледам каде би терала серијата. Доколку имаше поголем арк низ цела сезона, можеби ќе имаше поголеми шанси. Вака со секоја епизода посебна, не знам колкави се шансите да ме изненади, ама ќе почекам. Тој концепт ми е крајно досаден. 

Ликовите, освен Колсон не се интересни. Штета ако не ја задржат Марија Хил. Другите се нови, класичните шаблонски ликови кои нема да ги набројувам. Единствено може да се надеваме на негативци и споредни ликови. Гостување од "големиве" знам дека нема. А, баш тоа некако ја прави серијата да изгледа сиромашно и евтино на моменти. S.H.I.E.L.D. без Ник Фјури? Ни малку? Не мора Семјуел Л. Џексон, ама така би се нарушила конзистентноста која верувам дека Marvel сака да ја задржи.

Ќе ѕирнам уште некоја епизода. Ќе чекам да ме изненади. Инаку, DC видоа дека концептов можа да се реализира, па спремаат Gotham серија со млад Џим Гордон. Пред Бетмен, да...

Види такоѓе:

No comments: