June 19, 2012

Новите DC: Batman Annual #1

Ах, каде да почнам. Прочитан е пред недела дена, а ограниченото слободно време не дозволува пост каков што заслужува. Затоа и ќе бидам краток. 

Бетмен како лик добива посебен третман откако DC се решија да ги ребутираат насловите. И, упорно ќе ги верглам истите работи за Скот Снајдер, за Грег Капуло и за тоа колку е добро тоа комбо. До сега, цепаат напред со приказна која веќе има антологиска тежина. Барем според мене. 

За ова Annual издание, Скот Снајдер е појачан од двајца релативно млади автори, Џејмс Тајнон и Џејсон Фабок. Првиот е бивши студент на Снајдер, повикан лично од него како ко-сценарист, додека другиот има само 27 години и "чкртка" The Dark Knight.

Заедно, во ова издание, го донесоа Мистер Фриз назад во освежениот универзум на DC. И тоа со феноменална приказна за неговото потекло, многу појезива од таа што е општо/грубо позната. Снајдер точно знаел како да го чепне ликот, да го направи посуров и да му даде една темна димензија која одлично се вклопува во оној Готам кој го постави во Batman. Тајната, мотивот и идејата на Виктор, го прават посериозен од било кое друго негово издание што сум го видел.

Бидејќи во тек е Night of the Owls, логично е приказната некако да се преклопи и тука. Има еден интересен детал кој спојува неколку точки. Иако можеби изгледа исфорсирано, вториот пак кога го листав, некако и направи повеќе смисла. Веќе имаш ивент кој се шири низ повеќе наслови, зошто да не ја искористиш приликата да го врзеш и тука. Барем некои работи добија и (логично?) објаснување. А, Пингвин ми беше изненадување кое не го очекував.

Со Фриз е далеку од готово. Не верувам дека ќе се врати во скоро време, но знам дека следното ќе биде уште подобро. Браво за уште еден одличен наслов.

Види такоѓе:

No comments: