June 9, 2012

Што после The Avengers?

Прашината што ја крена The Avengers сеуште е некако присутна. Во меѓувреме, и вестите за следните проекти на Marvel не сопираат. The Avengers не само што ја зацврсти основата на идните филмови, туку постави и нови граници, како за ликовите, така и за оние кои се одговорни за нивното пресликување на филмското платно (кое годинава за среќа е дел и од загушливи кино сали во вукојебини како што сме ние). Што доаѓа наскоро?


Iron Man 3 адаптира приказна која исторски гледно, го префрла ликот во модерно време, нудејќи освежена историја и потекло на оклопот на Тони Старк. Extremis (на Ворен Елис) ќе послужи како основа за третиот дел, каде што конечно ќе го видиме и неговиот најголем душман, Мандарин (Бен Кингсли, браво за изборот). Сабајлево го читав Extremis, приказната е одлична. Настаните некако соодветно би се надоврзале на тоа што досега го видовме во преходните два, со логичен прогрес на ликот и експанзијата на универзумот во кој е сместен. Технолошкиот скок напред на самиот Iron Man, значи и ниво погоре за предизвиците со кои и The Avengers би можеле да се соочат. Iron Man 3 доаѓа следната година, во мај.

Thor 2 почнува со снимање следниот месец, а премиерата е закажана за ноември 2013. За разлика од Captain America 2, изборот за режисер е некако поуверлив и сигурен. Алан Тејлор зад себе има огромен број на епизоди од серии со звучни имиња меѓу кои и Game of Thrones. Изборот дали е поради маркетинг, не е битно, битно е дека имаат човек кој може уште подобро да го пренесе Азгард.

Captain America 2 ги добива браќата Русо (Community) како режисери. Иако изборот е некако чуден, мислам дека воопшто нема никаков простор за сомнеж, зошто сценаристите се истите од првиот дел. Она што му треба на филмот е издржана приказна. Со The Avengers го 'проодеа' во денешно време, сега треба да го видиме како трча и дига лошотии на клоци, сам. Уште нема сериозни информации за приказната, а и има време, зошто филмот излегува за две години.

Продолжението на The Avengers е исто така неизбежно. Или после оваа тројка, или пред Captain America 2, во мај.

Види такоѓе:

No comments: