May 17, 2012

Новите DC: Кој ќе владее со Готам?

Осумката на насловната на неколку стрипови од DC рибутот, го означи почетокот на ивентот Night of the Owls. Основата на целата оваа ситуација која моментално се одигрува во темниците на Готам, лежи уште во првите броеви на Batman

Мистериозното друштвенце кое обожава бувови и го тормозеше Бетмен, почна да ја спроведува својата мисија во Готам, елеминирајќи влијателни имиња, кои го одржуваат и обликуваат градот. Истата ноќ, Court of Owls праќа огромна група на Талони и во куќата на Брус Вејн, кој уште не е целосно закрепнат од нивниот психофизички терор. Побројни се, и го знаат неговиот идентитет. 

Како што битката се пренесува во бет-пештерата, така Скот Снајдер запрепастува со неговиот феноменален стил. За толку кратко време докажа дека му е влезен на Бетмен во срж, па што е до мене, може што сака да прави со ликот после ова. Талоните се во пештерата, каде што предците на Брус Вејн ги требеле лилјаците со бувови. Имало бувови насекаде. Кога ја напуштиле пештерата, лилјаците се вратиле, бидејќи се скриле во најмрачните делови, каде што бувовите не успеале да пристапат. Лилјаците подоцна се вратиле да се одмаздат. Бетмен ќе се одмаздува во следните броеви, кои едвај ги чекам. Му влегоа во домот - ќе ги запали нивните. По ова следи кратка приказна која води до минатото на Алфред и одлично се вклопува во целата ситуација.

Nightwing си истера одлично и се надоврза кон случувањата во Готам. Дик Грејсон си доби посебен третман на своето минато, циркусот каде гинат неговите родители и неговото место денес во градот. Не очекував дека токму тој бил планиран за еден од Талоните, но пред да го земат тие, Брус Вејн веќе си го прибрал кај него. Делот со изнесување нови детали од минатото на овие ликови го обожавам. Им дава некоја друга димензија и поинаква перспектива. Најтвинг, неговата неисполнета судбина, буквално го соочи со сопственото минато и откри факт за презимето Грејсон, со што се крена левелот на бизарност во целата приказна. 

Неверојатно е колку добро го тераат целото ова, што дури ми иде и Batgirl да читам. Приказната се раскажува од различни аспекти, а верувам дека за да се продаде и Batgirl, имаат и таму скриено некој детал. Night of the Owls се случува и во Batman & Robin, Batwing и Detective Comics. Тие не ги следам редовно, па имам доста за читање.

No comments: