May 2, 2015

Новите DC: Второто полувреме на Batman Endgame

Минатава недела, во зрелата фаза на завршувањето на новиот 52 универзум на DC Comics со Convergence, дојде и крајот на Endgame аркот. Почекав да заврши втората половина со броевите #38-#40 да можам да ја прочитам во еден здив. Иако беше најветувачката приказна после Death of the Family, самото финале страда од истата неинспиративност на Снајдер. Не знам дали е немање храброст за создавање на последици, или има некаков поголем план на DC што не успевам да го видам, меѓутоа вторпат гледам како се билда некоја добра приказна каде што на крајот е притиснато само копчето за ресет. И, тоа не зборам за судбината на Бетмен тука, туку за целата приказна со "вечниот" Џокер. За Бетмен веќе одамна знаеме дека ќе се врати како метален зајак


Convergence беше одлична прилика да си поиграат малку со митологијата на овој Џокер, а се одлучија за најевтиниот, безбеден пат надвор. До самиот крај мислев дека ќе видам нешто поголемо. Кога се појави и Court of Owls, мислев дека тоа е тоа. Ќе се заокружи една навидум голема приказната почната уште во раните броеви. Ама не, треба јајца за такви ризици, а очигледно тоа му недостасува на некој во DC. Ако некогаш ги набавиш Endgame и Death of the Family на хартија, слободно можеш да ги искинеш последните неколку страници и да се препуштиш на имагинацијата. Снајдер колку и да е мајстор за дијалог, исто така многу добро знае како да ти ги потрупа очекувањата со земја. Или карпи во пештера.

Со Convergence, DC ми изгледаат најизгубено до сега. Ги читав првите броеви од неколку наслови, интересно е, ама делува како да е последната идеја за спас за нешто што можеби и не треба да биде спасено. Ќе дочитам веројатно кога ќе заврши цело. Со крајот на Convergence, почнува нова ера за DC. Континуитетот на Новите 52 ќе биде задржан, ама повеќе ме занима што ќе се случи со остатокот од мултиверзумот. Има некаков потенцијал да е добро, барем во следните две години додека не им текне пак да ресетираат нешто. 

Знам дека е глупаво да споредувам, ама последниот Endgame што го читав, а не беше Бетмен, туку Спон, го тргна главниот лик цели пет години. Не барав тука некој да го убие Бетмен на некое време, Морисон веќе го направи тоа генијално, ама очекував нешто што ќе остави длабока трага во универзумот. Очигледно сè што ќе остане од Снајдер и Капуло по овој број се Court of Owls. Штета ако останатото се памти само како обид.

No comments: