May 29, 2015

Преглед на The Incredible Adventures of Van Helsing

Следен пат кога ќе правиме муабет за акциони RPG игри и добри клонови на Diablo, ќе ја спомнувам и The Incredible Adventures of Van Helsing. Играта само што ми влезе во скромната листа со Torchlight и Path of Exile. Не знам како сум успеал да ја избегнувам цели две години. Веројатно тоа што е сместена во "позајмен" универзум ми изгледаше неинвентивно и лимитирано на прв поглед, ама еве, потврдувам дека заблудата била неоправдана. Van Helsing ги содржи сите елементи што го прават жанрот добар и заразен, нуди интересна приказна во готската стимпанк земја Борговија и има суров хумор што ќе те држи насмеан додека ја одмараш раката во ладна вода од кликање.


Првото сомнително е тоа што ликот е ограничен на Ван Хелсинг, поточно неговиот син чија улога ја превземаш како играч. Но, освен шеширот и двата пиштоли, има слобода за подесување на Ван Хелсинг во зависност од начинот на кој преферираш да играш. Можеш да разнесуваш мутирани стаорци со пушки и пиштоли или меч и магија. Или комбинација од сите наведени. Арсеналот на скилови и механики е огромен и лесен за прилагодување. Ти само реши се што најмногу ти лежи и накриви си го шеширот, спремен да ловиш низ темни сокаци со источно-европски мотиви од XIX век, мочуришта и гротескни фабрики на луди научници.

Низ сите лутања, Ван Хелсинг е придружуван од духот Катарина. Покрај тоа што си мрчат и си префрлаат цело време, Катарина ти помага да останеш жив, да ти ги испразни непотребните ствари во замена за злато до најблискиот град и да ти купи некои неопходни од спискот што си ѝ го дал. А, да. И да ти се смее додека собираш цвеќиња за некој квест што е очигледна пародија на таквите од слични игри. Практично, функционира како петот од Torchlight, со тоа што е свесна од каде е "позајмена", па има еден многу смешен коментар за ловењето риби таму, каде што можеше да го претвориш петот во ковчег со заби со истите. Таквите референци и забелешки се појавуваат од време на време, еден пример е и едно чудно суштество што се вика Багинс и ти дава "извесен магичен прстен" откако ќе го убиеш. Или, зајакот што ги убил сите околу.


Некаде во Chapter II има мала tower defense мисија каде што го браниш тајното скривалиште на вампирот Владос од бранови непријатели со стапици кои претходно стратешки треба да ги поставиш околу. До тој момент, играта на нормално ниво тежина ми беше прелесна. Имав злато на претек, а тоа значи неоганичена количина на напитоци што ме одржуваа во живот, поради тоа што играта буквално те спамира со мрсни дропови на секој чекор. Некаде пред тоа уствари почнаа посериозните предизвици каде што почнав почесто да умирам. Или губев фокус после саати играње, па работите станаа малку потешки. Имаше моменти што беа заебани како, не знам... имаш пораѓано жена на нива? Епа така нешто.  

The Incredible Adventures of Van Helsing вреди за секој долар. Некаде при крај сум и пцујам зошто жанрот нема повеќе вакви наслови. Нели Diablo III требаше да исплука милион нови клонови? Што се случи со тоа? Или сè од Diablo II навака е само омаж на тоа време? NeoCoreGames извади уште две продолженија на Van Helsing. Третото баш пред некој ден. За жал, според рецензиите и муабетите со луѓе што го играле остатокот од трилогијата, најпаметно е да се држиш до кецот.


Инаку, Shadows: Heretic Kingdoms е интересен aRPG наслов, од поновиве. Од тоа што малку поиграв, не е толку hack and slash, малку е покомплесна и различна, повеќе се базира на приказна и раскажување, па планирам да ја набавам на следниот попуст.

2 comments:

nikola said...

si ja probal grim dawn? sea e na popust se mislam dali da ja kupam

Бојан Николов said...

Добро изгледа Grim Dawn, ја немам играно. Би ја почекал на поголем попуст, не знам колку вреди за ценава. :)