September 18, 2013

Under the Dome: Најлошото финале на сезона во историјата

Океј, сигурно има и полоши. Мора да има. Ама, ова е најлошото што јас сум го гледал. Не треба да предупредувам за спојлери, зошто и онака никој не гледа. А, ако некој го видел постов, сигурно веќе е на некој друг сајт. Како и да е, успеав да догледам Under the Dome. Веќе се испукав за серијата, сега на ред ми е финалето.

Иако е крајно неразумно да спомнам серија како Breaking Bad во пост за вакво колосално срање како што е Under the Dome, морам. Претходната вечер Breaking Bad ја имаше најдобрата епизода во своето постоење, а следната се пцуев зошто, о зошто гледам глупости. 13 епизоди. По 40 минути епизода. Со финалево се простувам од серијава. Дадоа објаснување за куполата што го снајде гратчено, и фала, не можеше да биде поглупо. Не дека очекував којзнае што, ама веројатно начинот на кој го соопштија беше дебилно клише. 


Во кратки црти, пред некоја епизода децата што немаат апсолутно никаков талент за глума, најдоа мини-купола со црно јајце внатре. Претпоставија дека тоа е тоа што ја контролира големата купола околу градот и целата серија продолжи со тоа. Тоа е уствари најсмешното. Секоја претпоставка на неколку дечишта станува факт. Така ја раскажуваат приказната. Баш така. Така ти ги фрлаат сите информации врз кои се базира серијата. Директно, во случај да си комплетен морон. А, од некоја причина, големата купола се затемни, како што може да се види од лошиот CGI на сликата погоре. 

Сега доаѓа најдоброто. Зад куполата стојат вонземјани кои за да комуницираат со ликовиве затворени таму, ја завземаат формата на нивните мртви блиски, зошто "само така научиле да комуницираат". Нема да навлегувам во тоа колку има смисла технолошки напредна вонземска цивилизација баш ТАКА да комуницира, не. Нема поента веќе да се дискутира за тој дел од серијата. Сакам само да напоменам колку таа финта е смешна и видена едно 31509 пати. А, куполата не го заробила градов, туку го заштитила! Колку се само овие граѓани што си ги вадат очите посебни! Колку е само уникатен овој никогаш виден во фикција вонземски експеримент! Чао, пријатно!

Самиот клифхенгер на крај не можеше да е полош. Заврши со еден од ликовите кои никогаш не ми беа битни на бесилка. И, сега, дали ќе го обесат или не? Леле, како ќе издржам до следното лето?! Серијава можеби и нема да ја заборавам до крај на неделава. A, барем до следната ќе ми биде криво за времето што го скурцав.

No comments: