September 22, 2013

Преглед на World of Warcraft 5.4: Siege of Orgrimmar

Со последниот печ, Siege of Orgrimmar, се заокружува приказната од Mists of Pandaria. Во овој дел, конечно паѓа од власт суровиот лидер на Хордата, Garosh Hellscream. Наследникот е Vol'jin, предвоник на тролското племе Darkspear, чија приказна неодамна беше преточена и во книга. Vol'jin како нов лидер е назначен од самиот Thrall во синематикот по комплетирањето на рејдот кој го носи истото име како печот. Претпоставувам дека ќе има и помал печ каде што ќе завземе своето место во Оргримар. Досега, не го сретнав никаде.


5.4 донесе и нов остров, близу континентот Пандарија каде што моментално огромен дел од играчите го трошат времето. Timeless Isle воведува малку поинаква содржина и динамични ивенти создадени да ги здружуваат играчите во групи. Во исто време е и бесконечен грајнд на нова валута за купување виртуелни добра, што мислам дека ќе ме натера што побрзо да го напуштам островот без да гледам назад. Фино е да се види нешто свежо во самата игра, сепак. Покрај тоа служи и како тест за нова механика која верувам дека ќе е главниот елемент на следната експанзија.

Пред неколку дена првиот од четири делови од Siege of Ogrimmar рејдот беше пуштен и на LFR (Looking For Raid). Еден од квестовите која ја откриваат приказната за Timeless Isle водат токму тука, што е дополнителна стимулација играчите да го откријат овој озогласен начин на рејдање. Освен тие кои рејдаат нормално со гилдовите, се разбира. Како за прв дел од целиот рејд, не е лошо. Босовите имаат интересна механика, локацијата е одлична само како да ми фали приказна. Верувам дека тоа ќе се поправи додека стигнеме до Garosh. Секоја недела се отвара по еден дел, така што за три недели рејдот ќе е комплетен. 

Моментално во тек и фестивалот на пивото во Азерот, Brewfest, што дополнително го зголемува чекањето на серверите со голема популација. Се чека до два саата за да влезеш на сервер. Brewfest е супер ивент, само што некако механички се грајндаат дневни квестови. Дружбата меѓу играчите што пример ја има на пиратските сервери, тука недостига. Нема пијанчење на гилдови, дополнителни ивенти кои ги организираат самите игрчи, туку секој си ја брка својата работа. Барем до сега не сретнав никаков RP.

Ако ова е крајот на Mists of Pandaria, тогаш јас сум задоволен. Не можеше подобро да заврши. Со падот на Garosh се поврзаа точките помеѓу Пандарија и стариот свет. Кинеската митологија која на моменти изгледаше толку различно, успеа некако се претопи со остатокот. Сега на ред е следната експанзија. Се надевам нема да чекаме една година за нова содржина.

Види такоѓе:

1 comment:

LitilDivil said...

Значи сепак остана онаа старата, има 2 вида на mmorpg, едната е World of Warcraft, а другите се се останато :)па дури и во 2013, а пратејќи го онлајн гејмингот, уште многу години понатаму.