August 17, 2013

Околу DuckTales: Remastered

Малку е чуден моментот кога ќе ти стане јасно дека пред дваесет години си играл DuckTales активно. Дваесет години, еј. Заедно со носталгијата, ми има останато дискета со двојката што дреме некаде по фиокиве. Еве, после дваесет и кусур години, го вадат кецот за ПЦ и модерни конзоли. Комплетен римејк, со HD графика. Заедно со текстот, гласовите ги позајмуваат актери меѓу кои и 93 годишниот Алан Јанг, оргиналниот Скруџ од цртаните. 


Се израдував на DuckTales: Remastered. Иако двојката беше причината за пропуштените жмурки, кецот е тој наслов кој стои со останатите Нинтендо класици и логично, има предност за римејк. Во суштина, двете игри се идентични, разликата е меѓу нивота. Барем тогаш не правев друга разлика. Remastered го има комплетно задржано духот на оргиналот. Гејмплејот е ист, музиката е иста... Има некои нови ситници, ама ситници се, не ги памтиш освен ако не си ја играл минатата недела. Другото е исто, собираш дијаманти, скокаш на батунот, бараш тајни премини и го тепаш босот на крај.

Дали имаше потреба од римејк на DuckTales? Не. Дали е добар? Зависи како гледаш на тоа. Во споредба со модерните платформери кои се нормално инспирирани од "тоа време", заостанува. Не можеш да го споредиш римејкот со Dust: An Elysian Tail, на пример. Не е ни поентата да е компетитвна. За жал, добар дел од повозрасните гејмери лошо ја имаат сконтано играва. Разбирам да ги критуваш баговите и респонзивноста на контролите (што верувам ќе се среди со некој печ, а се случува, ептен, ептен ретко), ама не можеш да бараш од DuckTales повеќе од тоа што е. Играта денес, и пред дваесет години, е сосема поинакво искуство, без разлика дали го играш римејкот или оргиналот. Тогаш беше стварно тешка, една од позезнатите такви игри, ама и ти си имал пет години и си ги немал истите рефлекси. Остајте го римејков на раат, нека успее, да си ја видам и двојката во вакво издание. Новиве генерации разбирливо е да го критикуваат, зошто не ни знаат што е DuckTales.

Единствено нешто за кое ќе оправдам кењање е цената. Мислам, 14 евра е на steam, што е прилично безобразно. За 14 евра ќе купиш 3 игри што реално имаат поголема вредност од оваа. Затоа, си ја симнав од Замунда за 14 минути и тоа е тоа. Разбирам дека е култен наслов, ама за саат и пол играње, некако не, фала.

Capcom доколку продолжат со вакви римејци на стари наслови, лиги ми течат од помислата што може да следи. Ги имаат најдобрите аркадни игри на сите времиња. Имаат и добри наслови за Нинтендо. И, онака веќе свикнавме на стари идеи, па фрлајте ремастеризирани игрици од времето навака. Чекам.

No comments: