August 12, 2013

Повратак Хајзенберга

Пројде скоро година откако Breaking Bad замина на пауза. Ете, дочекавме. Продолжуваат последните епизоди. Не можам ништо за новава без спојлери, така што трк на гледање. 

Breaking Bad продолжува на истата WC шоља каде што заврши првиот дел од сезонава. Во истиот ќенеф кај што Хенк сконта кој друг има иницијали В.В. И, сосема е разбирливо зошто се потресе толку. Хајзенберг му беше цело време пред очи. Крајот на епизодата ми е еден од најдобрите моменти во цела серија. Конечно Хенк се соочи со неговиот најголем случај, кој можеби и нема да дочека правда. Барем не онаква каква што Хенк сака. Затоа и верувам дека ќе тргне по него на своја рака. Она на почетокот кога Волт се враќа во опустешената куќа, забраден, наоружан и со коса? Сигурен сум дека во блиска иднина ќе почнат да се "ловат" со Хенк. Реално, освен Хенк и ракот, сега и нема некој друг непријател. Тие што ги имаше, ги збриша уште лани летото, ееееј.


Додека Џеси упорно се обидува да се искупи, мислам дека Волт нема да успее. Не дека и Џеси ќе преживее, меѓутоа за Волт сум сигурен дека ќе наебе на крај. Не зборам за затвор, тоа е најглупата можна опција. Хенк мислам дека ќе го снема многу пред Волт, така што ми останува Џеси. Ако некој заслужува да му свирне куршум на Хајзенберг у шешриче - тоа е Џеси. Од сите животи што ги упропасти Волт, најмногу ми е жал за Џеси. Тоа е тој крај со кој што би бил крајно задоволен, иако навивам за Волт. Во тој случај, Хајзенберг може да остане легенда, без никој друг да знае кој е човекот позади. Имаше многу повеќе шанси како рендом џаначе, него вака. Има дечкото невиден товар сега. Веќе ни парите не му требаат. 

Волт, иако се откажа од неовластено производство и пуштање во промет кристал мет, ужива во сопствената моќ и не ми личи како да се кае за било што. Откако комплетно Хајзенберг завладеа со мирниот професор по хемија, Волт е негативецот во Breaking Bad веќе некое време. Без разлика што сите го сакаме, и покрај тоа што не е толку симпатичен како што е на пример Којотот. 

Мислев дека осум епизоди Хенк ќе се брка со Волт. Не очекував вака директно да му пристапи и буквално да му плесне некои ствари во лице. Премногу ми се осум епизоди за таа брканица. Знаејќи го Волт, ќе проба побрзо да ја расчисти работата. Ќе видиме.

Breaking Bad ќе тера до крајот на септември. Нова епизода секој понеделник сабајле, без паузи. Е, тоа ќе бидат долги работни понеделници.

No comments: