August 8, 2013

Внимателно со Warcraft филмот. Внимателно.

Пред неколку недели официјално беше потврден и најавен Warcraft филмот што го одложуваа со години. Подобро покасно отколку никогаш, нели? Најславните денови на World of Warcraft се минато и играта одамна не е на врвот на популарноста, меѓутоа Blizzard сметаат дека баш сега е време за филм. Хистеријата ќе беше поголема во времето кога имаа над 10 милиони играчи, а не сега кога бројката падна на околу 7. Иако не верувам дека причината за филмот е опаднатата популарност на играта, туку екстра профит, сепак е добар маркетинг за што и да планираат Blizzard околу 2015 на тема Warcraft. Доколку најават експанзија на овогодинешниот Blizzcon., во 2014 ќе имаат силна конкуренција. Ама, ова е друга тема што ќе ја оставам за деновиве. 


Warcraft филм е осетлива работа. Се надевам дека Данкан Џонс (режисерот на Moon, син на Дејвид Боуви, носител на плава крв) добро ќе го запознаат со материјалот и ќе има одврзани раце. Ако по некоја случајност испадне катаклизма, ова не е човекот по кој треба да се фрлаат камења. На изворниот материјал, граден речиси 20 години, треба да му се пристапи внимателно. Има најмалку 20 милиони играчи кои ги играле стратегиите, играле WoW на официјални и приватни сервери и добар дел од нив се запознаени со универзумот. Нив не смееш да ги налутиш и разочараш. Колку и да е сигурен профит, ако заебеш, нема продолженија (The Last Airbender, некој?). А, јас сум сигурен дека доколку ова чудо успее, ќе донесе уште повеќе профит таму каде што треба. Данкан Џонс ветува дека нема да заебе. Јас му верувам.

Значи, приказните се веќе напишани. Има многу, многу теми, ликови, настани... цела ебана историја има тој универзум. Без разлика дали има позајмувано од некаде или не, обемно е. Финтата тука е да знаеш што да искористиш. Фановите веќе имаат омилени ликови и настани и зошто да не го видат тоа? Несмасното прилагодување на филмот за оние кои не се запознаени со лорот, може да е катастрофално. Особено ако се избега од оргиналниот материјал и антагонизираат една од фракциите.

Гласините до сега, ги спомнуваат Khadgar, Medivh и Lothar како главни ликови, што доколку е точно, приказната ќе биде сместена многу пред World of Warcraft. Тоа веројатно ќе им послужи како вовед во некаква трилогија, не знам што е планот. Додека нема официјална информација, се надевам на Burning Legion, на Illidan, на Arthas... Сакам да видам Dark Portal, Ogrimmar, Thrall како ја води Хордата. Нешто што е од поновата историја, од најдобриот период на WoW. Многу е битно што ќе биде темата, се надевам го истражуваат пазарот моментално. 

Ајде, не го заебувајте. Ова има потенцијал да е најдобриот филм направен според игра и тоа не било која. Не е ова Tomb Raider, Silent Hill, факинг Warcraft e! Не ме занимаат актери, кој сака нека биде, само нека е приказната добро адаптирана. Ако успее ова, и Episode VII, 2015 ќе е добра година.

Патем, деновиве си тера The Burdens of Shaohao, кратки анимирани цртани базирани на Mists of Pandaria. Ќе има неколку епизоди, ги следам, ама нека довршат па ќе пишам нешто повеќе.

No comments: