July 30, 2016

Не е лето без Lois & Clark

Откако почнав да гледам The Flash, не можев да ја извадам Lois & Clark: The New Adventures of Superman од глава. Освен тоа што двете серии се адаптации на ликови на DC Comics, слични ги прави и лабавиот наивен тон поради и кој се можеби така допадливи. Двете припаѓаат во различно доба и на поинаква генерација, но нудат сличен тип на забава, нели? Симнав неколку епизоди од Lois & Clark да си ја потврдам теоријата и да ја нахранам носталгијата, меѓутоа одговорот е... не баш.

Мојата генерација растеше со Lois & Clark. Покрај секој зимски распуст, верски или државен празник кога традиционално се прикажуваа старите Супермен филмови со Кристофер Рив, една друга телевизија преку цело лето вртеше серии од 90-ти, меѓу кои и оваа. Тоа за жал прекина во моментот кога на телевизиите им забранија да прикажуваат пиратски филмови и серии, а со тоа добар дел од нас почна да заборава како е да се седи пред телевизор без сам да си ја донесеш содржината на него преку некој друг уред.


Немав гледано Lois & Clark со години. Последен пат беше веројатно на ДВД, во периодот кога почнав да собирам серии, а телевизиската продукција уште не беше започната со раѓање на наслови кои комплетно ја редефинираа, носејќи ги стандардите на едно друго, повисоко ниво. Неколку епизоди од Lois & Clark и тие дваесетина години возраст на серијата веќе почнаа непријатно да се чувствуваат. Да, серијата има остарено многу полошо од што мислев. До тој степен што епизоди што некогаш едвај сум чекал да ги гледам пак некое лето, сега варираат од "океј, онака" до "зошто Бобо губиш време на ова срање, наместо да гледаш како ти расте тревата во двор".

Ситуациите во кои Лоис и Кларк се затекнуваат, а не се поврзани со нивната сексуална тензија која трае цели две сезони, се пресмешни. Не ми е јасно дали се новинари, детективи или форензичари. Се справуваат со ствари како мафија во Метрополис, до клонови што се хранат со жаби. Не само што приказните вриштат 90-ти, туку секој нивен аспект е објаснет преку реплики од ликовите и некогаш е толку лошо, што се осеќаш како криптонец изложен на крупно парче криптонит. Некогаш е скроз мета, па Џими и Пери дискутираат како се само споредни ликови кои се тука за да ја движат приказната на Лоис и Кларк. Тоа можеби е и симпатичен детал.

Продуцентите на серијата исто така сакале свадбата на Лоис и Кларк да се поклопи со таа во стриповите, па затоа сезона и пол има епизоди кога се појавуваат ситуации што ќе ја одложат. Лоис е клон, доаѓа некоја невеста на Кларк од Критон поради која он ќе развие чуден морал и ќе почне да го третира бракот како најсветата институција во вселената. "Брак, брак, Лоис во брак сум, ова е страшно, едвај можам да те бацам зошто сум во брак со некоја што не ја сакам". Кларк, собери се брату, во ред е.

Дин Кејн е лош Супермен и лош Кларк Кент, и тоа не е само поради сомнителниот избор на 90-ти спандекс. Се однесува исто кога е двајцата, единствената разлика е што има наочари. Нема смотан Кларк и авторитетен Супермен. Се чудев зошто никаде го нема после серијава, а сега конечно во 2016 ми е јасно. Не знае да глуми, толку било едноставно. Зошто не можев да видам претходно? За разлика од Тери Хачер, на пример, која е веројатно најдобрата "жива" Лоис Лејн.

Но, да не бидам толку строг. Кога сфатив дека нема шанси да го гледам ова осми пат по ред, одбрав десетина епизоди што ги памтев како добри. Или што воопшто ги памтев, сеедно. Епизодите со Х. Џ. Велс и Темпус се супер. Патување низ време или паралелни димензии? Одлично! Каде да се потпишам за такви епизоди? Има и една кога првпат ќе се појави криптонит во серијата, кога Лоис и Кларк се на некој фестивал за пченка во Смолвил. Џонатан и Марта Кент се феноменални секогаш, без разлика на тоа што во стриповите имаат друга судбина. Единствените Кентови што до ден денес ги признавам во било која адаптација.

Издржав некаде до крајот на трета сезона и почетокот на четврта. Со Нов Криптон. Ова го памтев како напнат ивент што се протегаше низ неколку епизоди. Доаѓаат лоши Криптонци и го освојуваат Смолвил, Кларк има црн костим со плаво "С", забавно нели? Не. Не е воопшто забавно. Забавно е колку што Sliders е забавно во 2016. Сеќавањата ти се забавни. Да не зборам за тоа што Нов Криптон изгледа како некој правлив пластичен сет, заборавен во некое студио од Star Trek: TOS. 90-ти се, не знам како успевала серијата да изгледа како нешто триесет години старо.

No comments: