July 24, 2016

Batgirl: The Killing Joke (2016)

Знаеш, некогаш го контам Алан Мур. Јасно ми е дека нестабилна егоцентрична будала, веројатно добар дел од талентот го храни со тоа, ама некогаш е во право кога сере по DC и она што го прават со адаптациите на неговите дела. Ете, дури и се оградува, никаде на таквите адаптации на негови стрипови не сака да биде потпишан. Не му го разбирав гневот, иако ми беше јасно дека само строго си ја брани сопствената уметност. Сепак, годинава дефинитивно не е пријатно да си Алан Мур во војна со DC.

Прво, му ги трупнаа Watchmеn во DC Rebirth, некаде каде што тотално не мислам дека припаѓаат тие ликови. Сега им успеа да ја посерат и адаптацијата на еден од неговите најпознати наслови, Batman: The Killing Joke. Да. Го гледав и не ми се веруваше што гледам. Верувам дека и Алан Мур скришно ги гледања срањава и му паѓа по едно влакно од сивата шаманска брада за секоја минута. Среќа што Batman: The Killing Joke не трае толку долго, нели Алан?


Приказната од стрипот е кратка. Толку кратка што можеби е тешко да ја замислиш во анимиран филм што трае саат и кусур. Среќа што е доволно прецизна, па можеш да ја развлечеш за да ја собере, така? Епа, очигледно не. Некој му кажал на Брајан Азарело (се сомневам дека ова е само негова одлука) приказната од стрипот да ја пополни за се добие на должина. Друго објаснување за тоа што пола филм е Бетгрл - нема. Погоди што? Бетгрл како Бетгрл воопшто ја нема во стрипот, туку само како Барбара Гордон.

Но, ајде. Поголемата публика можеби нема да ја види толку лесно поврзаноста. Кога разбрав дека ќе ја има и Бетгрл, тоа и си го помислив. Тука е само поради тоа, на кратко публиката да се запознае со ликот. Не. Бетгрл не само што добива повеќе време отколку што е потребно, туку ја третираат како да е лик од тинејџерска серија наменета за женска популација. Оди на јога, има геј пријател на кој му ги раскажува проблемите, никој не ја сфаќа сериозно поради полот и има секс со Бетмен за кој се кае. 

Секојдневни работи што ги прават девојчиња, така? Секоја чест, еј. На кој му текнало дека ова е начинот да ја доближиш приказната до женска публика? Тоа е поентата на Бетгрл тука, нели? Не можам да видам ништо друго освен тоа. Разбирам дека треба да се има диверзитет во 2016, меѓутоа не вака. Не. Исто така, првиот пола саат не можев да видам дека е адаптација на The Killing Joke, па кога почна да се поклопува приказната со стрипот веќе ми беше сеедно. Супер е тој дел од филмот, ама доаѓа многу касно.

Не ми е јасно. Да сакале да пополнат минутажа, можеле комотно да влечат други делови од стрипот. Тоа и го прават на некои моменти. Ова со Бетгрл е намерно тука. Со умисла. Крајот, кој во стрипот е еден од најдискутираните краеви во историјата на стрипови е исто чудно изведен. Ништо конкретно не зборува. А, за да биде уште полошо, има сцена mid-credits каде што ја гледаш Барбара како станува Оракл. Да си легнеш и да си умреш е. Штета. Мислев дека ова ќе е најдобрата адаптација на DC до сега.

Види такоѓе:

No comments: