March 27, 2012

Бесплатни MMORPG игри во 2012 (трет дел)

Без многу објаснување, трета тројка на бесплатни игри за оваа година. Две нив се веќе достапни за играње, додека третата бара познавање на кинески, корејски или јапонски јазик, барем додека не ја пуштат верзијата на јазик кој оние два-тројца што го читаат ова би го разбрале.


RODE, или Rise of Dragonian Era, е тазе игра чии сервери беа отворени овој месец. Шаблонски MMORPG наслов, со механика стандардна за актуелните гиганти од овој жанр. Но, сите клишеа што ги содржи, вешто се обидува да ги скрие со неколку фини додатоци. Меѓу нив е и поседувањето на сопствени змејови кои играчот ќе ги "одгледува" од јајце. Змејовите, освен придружници, слушат за превоз и за битки во воздухот. Второво е интересно, бидејќи е реткост во жанрот. RODE има две фракции, шест раси и четири класи, секоја со осум посебни спецификации, нешто како RIFT, доколку грубо споредам.

Vindictus оваа година конечно и во Европа. Играта е инспирирана од Келтска митологија и наместо класичните спелови и гејмплеј, нуди можност за буквален масакар со комбоа низ инстанцираните нивоа. Ете, нека збори видеово наместо мене околу тоа. Иако Vindictus на прв поглед изгледа совршено, има еден главен недостаток. Наместо можност за креирање на сопствен херој, нуди неколку ликови со предефинирани можности за чии измени треба да се плати. Во принцип е акционен RPG кој ете некако успеал да се избори како MMO. Има слични сингл-плеер игри кои верувам дека се многу подобри. 

Continent of the Ninth (скратено C9) нуди нешто измеѓу игрите што погоре ги спомнав. Борбите се слични на Vindictus, додека делот со подесување и креирање на карактери е како кај RODE и секоја друга "нормална" MMORPG игра. Од тоа што може да се види во видеата, C9 не изгледа воопшто лошо, а огромниот интерес за играта верувам дека ќе ја донесе побргу и во Европа. Месецов пројде и VIP тестот чии резултати би требало да го одредат датумот. Играта е веќе некое време достапна преку корејските, јапонските и кинеските верзии. 

Види такоѓе:

No comments: