March 23, 2012

The Clone Wars: Одмаздата на Дарт Мол

Крајот на четвртата сезона и не можеше да биде подобар. Веќе е јасно дека The Clone Wars е една од најдобрите анимирани серии некогаш снимени, без оглед на тоа што првата сезона беше тапа и многумина не ја ни догледаа до крај. Од втора сезона, па до сега, серијата покажа квалитет на многу високо ниво, од приказните до самата анимација, не оставајќи простор за дискусија. Браво.

Последнава епизода (незнам зошто истрипав дека ќе има уште две) го врати Дарт Мол во полн сјај и на две нозе. Механички додуша, но подобри отколку осум. Баш како што треба, како што беше прикажан во Star Wars: Visionaries. Поткрепен од Саваж Опрес, воден е од една работа, да му се одмазди на Кеноби. Откако ќе го предизвика со убивање на недолжи жители на некоја небитна планета, Кеноби решава да замине и сам да се соочи со него. Нормално, наспроти советите на Мејс Винду кој покрај тоа што е единствен црнец во Советот, не гледа и никаква акција.

Паралелно со Кеноби, на планетата заминува и Вентрес да ја бара сопствената одмазда, зошто очигледно сите во Галаксијата и имаат нешто згрешено. И, нормално, има епско соочување меѓу Мол и Кеноби, нешто што милијарди фанови низ подрумите во светот чекаа да го видат пак. Кеноби, видно напнат од вербалните провокации на Дарт Мол, ја губи битката и со Вентрес бегаат од планетата. Далеку од карактерот на Кеноби, но како поинаку ќе се оставаше простор за Дарт Мол како главен негативец во петтата сезона? Штом остана жив, ќе видиме уште многу. А, како што зборуваше Лукас пред неколку години, серијата треба да има (најмалку) пет сезони, па јас би потпишал со две раце да се заврши со Дарт Мол. Само за тоа, ќе причекаме до есен.

Супер епизоди, и оваа и претходната. И целата сезона беше добра. Мило ми е што серијата (намерно или не) успева да ги прикрпи глупостите од приквел трилогијата, онака скроз елегантно. Со приказната и нема баш огромен простор, меѓутоа ликовите се движат кон тие кои ги знаеме од оргиналните филмови.

No comments: