March 20, 2012

Новите DC: Batman #2 - #6

Се трудев редовно да пишувам за новите изданија на DC, но очигледно испадна дека не ги ни следам редовно. Поубаво е кога ќе се соберат повеќе за читање, а особено ако приказната е волку добра како во Batman. Последниве три броја летнаа сабајлево.

Скот Снајдер е луд. Храбар и луд. Храбар зошто се осмелува да истражи замрсени делови од минатото на Брус Вејн и Готам, до тој степен што никнуваат некои сомнителни прашања за судбината на неговите родители и предци. Луд е затоа што успеа да го остави Бетмен во лавиринт цела една недела, предизвикувајќи ги границите на самиот лик, и тоа онака, шампионски изведено. И порано сме го виделе Бетмен (скоро) скршен и во сериозно нарушена психичка состојба, но не на ваков начин. Интересното е што баш тој дел од приказната почнува онака наивно, нели, Бетмен во лавиринт? Ќе си речеш, како во цртан филм, што може тука да биде лошо за него? Сè додека не се запали бет-сигналот и не ја сфатиш сериозноста на ситуацијата.

Приказната во која откривме дека стои мистериозна организација наречена Court of Owls и "управува" со Готам со генерации наназад, ми личи како да е далеку од расплет. Со секој број се откриваат нови детали кои водат кон некоја поголема слика. Зошто е Бетмен потребен или стои на патот? Кој е Talon и дали некој друг е "кандидат" за неговата позиција? Која е приказната на Алан Вејн? Има толку многу работи кои треба да се разоткријат. Во Снајдер имам комплетна доверба сега. Типот ме изненади уште во првиот број, кој и највеќе го чекав кога беше најавен рибутот. Капуло е ѕвер, тоа мислам дека и нема потреба да го спомнувам. Докажано квалитетен, секаде каде што е потпишан.

Како што прочитав, Court of Owls ќе се (или веќе се, незнам, прекинав да следам редовно) дел и од другите нови наслови на DC, преку арк наречен Night of the Owls. A, време е да се грабнат и другите, има еден цел куп нови.

Види такоѓе:

No comments: