March 10, 2012

The Clone Wars: Враќањето на Дарт Мол

Во период кога The Phantom Menace 3D е актуелен, враќањето на Дарт Мол во The Clone Wars е некако логичен маркетинг потег. А, кога и Чубака се појави, зошто не и Мол, нели?

Трет дел од приказната што ја следи одмазата на Вентрес, која беше отфрлена и предадена од Дуку. Со талисман од Nightsister, Саваж Опрес, воин од расата на Дарт Мол, трага по изгубениот брат. Потрагата го носи на Lotho Minor, планета во анусот на Галаксијата која е практично отпад. Во тунели од ѓубре и р'ѓа, Опрес ќе се соочи со огромен механички пајак, кој е секако Дарт Мол со бонус нозе од половина надоле. Максимално напнат (како и секој друг пресечен на два дела), решава да му се одмазди на Кеноби, уште во следната епизода која ќе биде прикажана за една недела.

Приказната е интересна, меѓутоа веќе има едно враќање на Дарт Мол кое беше многу подобро од ова. Барем самиот негов изглед и оправдувањето за долниот дел. Во Star Wars: Visionaries (една година се спремам да пишам за ова), има една фина средба помеѓу Кеноби и Мол, каде што накурчениот Сит има само две, наместо 18 механички нозе. Доколку следната епизода Дарт Мол не е комплетно разрешен, би сакал и 'понормален' да го видам во The Clone Wars. Дарт Мол е супер негативец кој мислам дека не си го доби заслуженото време во приквел трилогијата, па еве им шанса да се поправат. Има место и за него тука, многу повеќе отколку за тинејџерот Боба Фет.

Фина епизода, ќе видиме следната што ќе донесе. И зошто испукаа јаки приказни сезонава, ме занима како ќе ја завршат. Остануваат уште 4-5 епизоди до крај.

No comments: