October 27, 2011

Новите DC: Swamp Thing #1 и #2

Уште одамна реков дека ќе посветам неколку реченици на Swamp Thing, како едно од најголемите изненадувања за мене во рибутот на DC. Стрипот го работат Скот Снајдер, исто така одговорен за приказната на Batman, и Јаник Пакет (се надевам дека вака го читаат), тип со прилично богата библиографија, полна со звучни наслови.

За мене ова е прва средба со овој лик и уште во кецот, ми беше јасно дека ќе го следам и понатаму. Чекав два броја пред да пишам, за поубаво да навлезам на приказната, која упорно се замрсува како што напредува. Немам ни основно познавање за ликот од претходно, па затоа ми е интересен прогресот и настаните кои уште не земале некаква солидна форма. Уште се истражува настанувањето на огромното зелено суштество, се појавуваат муабети за некакво Собрание на Дрва и друго битие како Swamp Thing, кое на докторот Алек Холанд му објаснува што се случува, на кој пак му е јасно речиси исто колку и мене, бидејќи има проблеми со сеќавањето. Се памти себеси поврзан со овие суштества, но не е во можност да ги поврзе точките. Другиот Swamp Thing претскажува што ќе се случи во иднина, но и тоа во никој случај не е добро за Земјата.

Сценариото на Скот Снајдер е феноменално, навлегува во детали и гради приказна која допрва ќе станува уште подобра. Надополнет со талентот на горе спомнатиот цртач, резултатот заслужува највисока оценка и задолжително четиво за љубителите на квалитетен стрип. Уште во првиот број ги убација Бетмен и Супермен, па ќе биде одлично доколку ги видиме и нив во изданијата кои следуваат. Вториот број заврши со интересен пресврт кој дополнително фрли бензин во разгорената приказна. Ќе се случува некој општ хаос, во кој допрва ќе ја видиме улогата Алек Холанд.

Моментално сакам да го следам стрипов без да знам ништо за старите, иако на некои изданија од пред дваесетина година е потпишан и Алан Мур. Со ваков лик, можам само да замислам во која насока успеал Мур да го забега стрипот. За тоа, повеќе во некој следен пост, кога ќе сум порасположен. Следната недела излегува третиот број од новиов серијал.

Инаку, ги ставив сите нови изданија на DC во посебен таг за полесна навигација, па затоа клик тука. Веќе го има и Batman #2 на Снајдер, нека се собере уште некоја двојка, па ќе склопам нешто повеќе.

Линкови за даунлоуд, на форумот.

No comments: