October 15, 2011

Преглед на RIFT 1.5 Ashes of History

TRION како дел од промоцијата на новиот 1.5 patch, повторно овозможија сите играчи бесплатно да ги уживаат благодетите на RIFT. Од вчера, до понеделник - играта е отворена за сите, без никакви ограничувања. Браво за потегот, баш кога сакав да платам за уште еден месец играње.

Ова е најголемиот апдејт на RIFT до сега. Подобрувања во графиката, нов начин за напредок на карактерите и после 50-ти левел, нов warfront и нови инстанци за 1 до 3 играчи, наречени Chronicles. Меѓу другото, конечно го средија проблемот со музиката! Од тоа што видов, ова е и најдобриот апдејт до сега. Играта конечно го добива правилниот облик, дистанцирајќи се од купот слични ММО-а.

Library of the Runemasters

Library of the Runemasters е новиот warfront, каде што тимови на двете спростиставени фракции ќе можат да си ги одмерат силите. Стратегијата е слична како во The Black Garden, со тоа што има неколку артефакти, борбите се понапнати и бараат поголема организација и планирање. Интересно е, само што е уште во некоја бета фаза. До вчера, овој warfront не бил достапен цело време, а сега е пуштен, веројатно за да ја тестираат стабилноста со голем број на играчи.

Chronicles беа долго најавуваните инстанци, за оние кои немаат време сериозно да рејдаат (периодов, јас). Има по една ваква инстанца за соло играње и за двајца. Дизајните се веќе постоечки локации во Телара, значи не е ништо посебно ново. Интересното е што секоја од овие инстанци, нуди приказна која на мене како lore junkie ми дојде супер. Првиот chronicle е всушност во Меридијан, каде што се слават постигнувањата на карактерот, за гозбата на крај да се претвори во бранење на градот од зли сили. Бидејќи е за еден играч, има NPC-ја кои помагаат, меѓутоа голем дел од инстанцата, играчот е оставен сам на себе.

Planar Attunement е нов систем на подобрување на карактерот и после крајниот 50-ти левел. Целиот experience што се добива во играта, може да се искористи како поени за подобрување на одредени карактеристики и способности. Иако имам поени, сеуште не го пробав, зошто има толку многу опции и сакам да видам што во иднина најмногу би ми користело. Супер е, како и да е, ретко која слична игра нуди нешто вакво.

Во тек е и нов World Event. Ништо поразлично од претходните. Ама, има една интересна ствар за добивање на epic mount. Со валутата од ивентот, Magma Opals, се купува Inert Raptor Egg, кој се "храни" со шардови кои се добиваат од Fire и Earth Рифтови. Шардовите се ретки, но може и да се купат. Кога јајцето ќе стигне до 35 левел, станува Аsh Strider!

Супер е апдејтов. Да пројде следнава недела и уплаќам за еден месец играње. Инаку, RIFT ја доби и наградата Најдобра нова онлајн игра, како и наградата Најдобра онлајн технологија на Game Developers Choice.

No comments: