February 11, 2016

Третата и четвртата епизода од новите Тhе Х-Filеs

Новава мини-серија сега се брои како десетта сезона, а? Барем според тоа што моментално стои на Википедија и IMBb. Не дека е некоја завера, ама сигурен сум дека не беше вака. Мислам, не е битно, дај да видиме до кај се со содржината. Ги изгледав третата и четвртата сезона. За третата не знам од кај попрво да фатам. Направија директна пародија на "monster of the week" епизодите, со исфорсирани шали на сопствена сметка, дури и рингтонот на Молдер беше музичката тема на Марк Сноу (последен пат така телефоните ни ѕвонеа пред десетина години), но со која цел? Види, разбирам дека некогаш е забавно да извадиш нешто од минатото што денес изгледа смешно, па ќе се посмееме сите, но зошто ова? Која е поентата на постоењето денес на The X-Files, освен очигледниот профит и гребење по носталгијата на фановите? Ова ли е сè што остана?


Новиве епизоди премногу се потпираат на форите што ја дефинираат серијата, што веќе целиот ќеф на Крис Картер почнува да заликува на детска лакомост. Да, веројатно "Mulder and Scully Meet the Were-Monster" ќе изгледаше трагично без таа самосвест, но ако веќе сметаш дека нешто нема да функционира така, направи го поинаку. Референците кон минатото и целиот 90-ти тон на The X-Files се подобри кога се посуптилни. Во прекумерни количини се смешни од сосема други причини.

За среќа четвртата, "Home Again" беше многу подобра од претходните три. Кои патем, благодарение на способноста на FOX да го менува редоследот на епизодите, пак не се баш хронолошки и се крпени отпосле. Неприметно, да не прочитав немаше да знам, ама тоа не е ништо ново за оваа телевизија. Не знам кој и зошто одлучува за тоа, но во ред е. "Home Again" е епизода на Глен Морган, истиот тип што ја има напишано "Home", една од најпотресните епизоди во цела серија. Насловот можеби ќе те наведе да мислиш дека е некакво продолжение, меѓутоа освен тоа што делат заеднички збор, нема никаква друга сличност. Океј, можеби е малку поемотивна, но од сосема други причини. 

Исто така е првата епизода каде што Андерсон навистина глуми. Талентот е веројатно изненадно предизвикан од вонземска ДНК или можеби Картер ги седнал двајцата, неа и Духовни и им рекол дека ова мора да го истераат малку попрофесионално. Или едноставно, сценариото допрело и до нив. Можеби на моменти епизодата премногу се обидуваше да направи некаква паралела помеѓу главното чудовиште (ова беше вистинската "monster of the week" епизода во новиве, изгледа) и вината и одговорноста на Скали кон напуштениот син Вилијам, но сепак солидно изведено. Оваа мрачна територија недостасува во овие The X-Files и мило ми што конечно вистински ги искористија тулите за ваков потрадиционален пристап. Ете, сепак возможен бил сериозен третман, а да не изгледа евтино и застарено. 

Остануваат уште две до крај. Остануваат уште две до крај од кои една ќе се надоврзе на она што го започна првата епизода. Сакам конечно да видам чад од цигари, а Вилијам Б. Дејвис е излистан како дел од три епизоди, што значи дека тоа се следните две. Нема пак да прифатам само неколку секунди од него. Треба да се појави и да ми објасни зошто гледам нови The X-Files во 2016. Ајде, чекам.

2 comments:

Tomi said...

Sega posle cela "sezona", vredi ili ne da se gleda??

Бојан Николов said...

Не знам, уште немам догледано.