June 14, 2015

Јurassic Wоrld (2015)

Дваесет и две години по настаните во првиот филм, идејата за забавен парк и зоолошка со генетски создадени и модифицирани диносауруси е конечно функционална. Островот врие од посетители кои се воодушевуваат на атракциите, но за атер за приказната, одговорните за Паркот (или "Светот"?), не мислат така. Затоа решаваат да создадат хибрид од повеќе опасни видови на диносауруси со цел искуството на тие што платиле карта да биде "поголемо и подобро". Како што кажува режисерот Колин Тревороу, овој дел од приказната е наменет како критика за конзумеристичкото општество. Која иронија и лицемерие, Колин. Режираш филм кој е четврто продолжение на франшиза која со години нема асален креативен правец, преполн со реклами за мега-познати брендови. 

 "Океј, доста е дечки. Сопрете со продолженија."

Jurassic World е пак истото, по четврт пат. Несреќници бегаат од побудалени диносауруси на изолиран остров. Само што бројот на диносаурускиот плен е многу поголем од претходно. Но не и подобар, Колин. На страна бројните статисти дуплирани со CGI, главниот проблем е во полу-димензионалните ликови кои би требало да го носат филмот. Со нивните клишеизирани карактеристики и предвидливата приказна, Jurassic World е далеку од тоа што се обидува да биде. Некогаш е океј да следиш успешна формула, но тука ја следи и формулата на глупави ликови кои упорно прават нелогични потези. Како во вториот и третиот дел. Сериозно, како мислиш дека може да пројде идеја за употреба на диносауруси во воени цели? Дури и на африканска парамилитарна дружина би им звучело смешно. 

Филмот не е лош доколку знаеш што да очекуваш. Освен оргиналот, остатокот во серијалот е просечен. Има ужасни, но и последните два страдаа од такви. Доколку си расположен за уште два саата на Исла Нублар (или на кој и да е од островите се случува филмов) со актери собрани од адаптации на Марвел стрипови и референци кон првиот дел, не губиш ништо. Забавен е додека крајот не се претвори во делумно осветлена калакурница, и со тон маани и нелогичности стасувајќи до таму. Еве, да речеме дека ова беше втората шанса за Паркот да функционира како што го замислил Џон Хамонд. Го уништија пак. Но, наместо да сопрат тука, Крис Прет е договорен за неодреден број на продолженија (нула може да е одреден број пати, така?). Освен ако не е Jurassic Outerspace, не гледам каде би одела приказната.

No comments: