September 17, 2011

The Clone Wars: Почеток на четвртата сезона

Сезонава на серии што редовно ќе ги гледам, почна со Star Wars: The Clone Wars. Серијава успеа да доживее четврта сезона, што е секако супер, зошто квалитетот растеше со секоја епизода од минатата сезона. Како и претходните сезони, и оваа отвара со дупла епизода. 

Целата епизода се одвива под вода, на планетата Мон Каламари, дом на Адмиралот Акбар кој тука е млад капетан. На планетата покрај неговата раса, живее и друга водна раса, Кворените. Кралот на Мон Каламарите е убиен, а на негово место доаѓа млад принц, со кој Кворените и не се баш задоволни, па помеѓу двете раси избива војна. Мон Каламарите бараат интервенција од Републиката, додека Кворените се подджани од Сепаратистите на чело со Дуку. Војната оди толку далеку што Мон Каламарите се приморани да побараат помош од уште една водна раса - Ганганите. 

Знаев дека епизодава е за расата на Акбар и се појавува Џар Џар Бинкс, и искрено очекував да биде многу полошо, со оглед на тоа што како основа е земен лик кој денес служи како мета за интернет ремет, и цела раса чиј Џар Џар има оставено лузна на комплетната нова трилогија. На мое изненадување, епизодата е супер. Визуелно е преубава, се ѕверев ко забаваче на некои сцени, приказната е интересна и покрај тоа што Џар Џар си има моменти со "Ани". Првиот дел од епизодата е затоа подобар, зошто Ганганите се појавуваат на кратко, и тоа во вториот дел. Дури имаше и момент кога ги истовараат од бродот, кој ете ќе признаам дека беше... многу океј. Поради добрата музичка подлога, ваљда. Не, озбилно, режијата им е сериозно добра во последниве епизоди и знае да воодушеви. Значи, немаше потреба Мон Каламарите, барем сите по еднаш да викнат "It's a Trap!" за да ми ја направат епизодата интересна.

На крајот, има опасен привју за тоа што ќе се случува сезонава. Веројатно ова ќе биде таа сезона каде што повеќе ќе се сконцетрираат на Анакин и она што го прави да премине на Темната Страна. Вака супер си тераат. Само да не направат епизода со мал Хан Соло и евокси и ќе ги следам колку и сезони да се.

No comments: