August 16, 2009

Risk: Star Wars The Clone Wars Edition

Вчера конечно го пробавме Star Wars Risk-от и слободно можам да кажам дека е далеку поинтересен за играње од обичниот, пред се поради Star Wars елементите и правилата кои ги содржи. The Clone Wars едицијата е наменета за четири играчи, поделени на два тима по двајца, Републиката (Клонови) и Сепаратистите (Дроиди), предводени од Darth Sidious и Сепартистичките Лидери.

Секоја фракција си има свои услови за победа, со тоа што Републиканската армија е во мала предност бидејќи покрај стандарната елиминација на споротивната армија, победува и со заробување на Darth Sidious, односно превземање на планетата на која тој се наоѓа по извршувањето на Order 66. Е, тука е клучниот момент. Сепаратистите имаат неколку круга фора да го изиграат Darth Sidious и да го повикаат Order 66, со тоа што тој влегува во игра, на планета контролирана од нивна армија. Со вртење на посебни осум-страни коцки, Darth Sidious може да елеминира Републикански трупи, додека играчите на таа фракција се обидуваат да ја превземат неговата планета.

Има повеќе начини за засилување на трупите покрај стандарните појачувања на секој круг. Нема карти со мисии, но затоа има карти за градење на бродови кои стојат на планетата и ја засилуваат играта, пример, додаваат броеви на коцките и слично. Покрај тоа, може да се искористат за разни други работи кои се играат на сопствен или противнички круг. Aнакин картите функционираат на ист начин, но со повикувањето на Order 66, од нив има корист само Сепаратистичката армија. Сепаратискичите лидери (Count Dooku, General Grievous, итн.) се исто интересен елемент, бидејќи се поставуваат на планета контролирана од нивната фракција, која доколу е превземена, Републиканската армија добива карти за вредноста на "заробениот" лидер.

Постои и уште една верзија на Star Wars ризик, The Original Trilogy Edition со многу подобра табла, и од тоа што видов на слики и прочитав, ми делува многу поинтересно од ова. Знам дека и оваа верзија ја гледав по продавница, ако ја начекам ја купувам обавезно.

No comments: