April 26, 2014

Днотo на Californication

Californication ме освои со, не знам, првите две епизоди? Пет сезони ги спукав за една недела, некои ги гледав и по повеќе пати. Цврсто се засади на мојата листа со омилени серии и остана некаде таму до шестата сезона. Некако изгураа и тогаш, со истата формула додуша, ама па и Меги Грејс од друга страна... Моментално во тек е седмата, последната сезона, и сакам да прашам, што е со овие срања!?

"Тапа е..."

Californication има ист шаблон на кој се потпира целото постоење. Хенк и Карен се сакаат, ама нешто упорно застанува измеѓу нив. Хенк е пијандура и зависен од секс со сè што има вагина, со сила има некоја работа во шоубизнисот и обавезно е соочен со (надреден) лик што му парира со карактерот. Таман кога треба да им тргне, баш во тој момент, баш во финалето од сезоната, целата работи ќе се скрши, додека не почне следната сезона. Циклусот се повторува. Единствено што отскокнува од формулата се Марси и Ранкл, но и тие сезонава се вратија на старото зошто сценаристите веќе остануваат без идеи за каде би ги однеле. Како и да е, супер функционираше ова пет сезони. Сега веќе не. 

Недостатокот на идеи ги доведе до ситуација каде што ќе мора да измислат син на Хенк од пред дваесетина години, за кој он не ни знаел, нели. Па, сега дали му е стварно син, дали не, па малце сапуница, драми... Дно! Дури и ликот на наводниот син да беше занимлив, целата приказна некако тресна од земја. Се приметува дека веќе не се ни обидуваат, туку чекаат да заврши серијата и да почнат да се занимаваат со друго. Три епизоди до сега, и веќе зевам. Дури ни Ранкл веќе не ми е интересен, зошто екстремите во кои се обидуваат да го однесат ми се некако нереални и исфорсирани. Така да, не знам искрено што би можело да ја спаси сезонава. Метеор што ќе ја уништи планетава додека заврши? Не знам.

Случајно налетав на некои спојлери за финалето кои не би ги откривал. Веќе кажав доволно. Не знам дали ќе продолжам да гледам понатаму. Можеби ако почекам да се соберат сите епизоди за наеднаш, ќе успеат глупостите некако се исфилтрираат...

1 comment:

Anonymous said...

Potpolno se soglasuvam. Veke vo minatata sezona se bese usileno i karakterite izgubija od svojot sharm. Mislev deka vo ovaa sezona kako finale na celiot serijal ke se obidat da se vratat (iako mislam deka i minatata sezona im bese vishok) no posle prvite 2 epizodi se razmisluvam dali vredi da se trosi vreme na ponatamosno gledanje.