May 12, 2014

Толку од Community, а?

Community е една од оние серии кои упорно мочаа спроти ветерот. За жал, никогаш не успеа да собере доволно рејтинг за да стабилно да опстојува, и покрај исклучителниот квалитет (особено првите две сезони), меѓутоа некако туркаше од сезона за сезона. Целта која ја поставија, шест сезони и филм, завршува на чекор пред остварувањето. Муабетот на Ден Хармон дека филм ќе има, па макар би го правел и со пластелин кај него во гаража, некако сега ми делува невозможно. 


Петтава сезона на Community ми беше интересна. Почна и заврши лошо, но тоа измеѓу беа епизоди кои слободно може да стојат до класиците од најдобрите денови. Во секој случај, далеку подобра од четвртата. Можеби затоа што Ден Хармон повторно застана зад серијата и не можам да кажам дека не се осеќаше разликата. Чеви Чејс го заменија со Мајк од Breaking Bad,  Доналд Гловер го остави Абед сам некаде на пола, ама некако извадија познат стандард. Ченг остана иритирачки лик каков што стана од втора сезона некаде, ставија некои досадни ликови во преден план, ама и тоа се избалансира со гостувања на фаци како Нејтан Филион, Девид Крос, Винс Гилиган и Левар Бартон. Тие епизоди можеби беа и најдобрите сезонава.

Ќе ми фали Community. Најмногу ќе ми биде криво ако ова финале е дефинитивното, зошто беше досадно до болка, со истите фори секогаш кога ќе се закани укнинување на серијата, па повеќе сум расположен за не толку ироничен крај. Веќе е тренд мртви (океј, Community не ни почна да се лади) серии да се враќаат на онлајн стриминг сервиси како Нетфликс, па не ме зачудило да соберат сили за уште неколку епизоди. Верувам дека актериве ќе се достапни, а и дека има публика за сето тоа да биде финансиски исплатливо.

1 comment:

Walter Mitty said...

Добра на почеток после досадна станува,Само првите сезони после ја упропастија и да продолжи нема да ја проверам.