April 15, 2014

Освежување на годината: Rick and Morty

Она чувство кога првпат си гледал South Park, Family Guy или Drawn Together? Епа тоа. Тоа го предизвикува Rick and Morty на прво гледање. Она кога си запрепастен од интелигентното пишување, бизарниот хумор и оргиналноста на ситуациите. Ден Хармон (Community), брилијатноста мајсторски ја пренесува и тука. Со само една сезона, Rick and Morty е веќе класика. 


Серијата ги следи Рик и Морти, дедо и внук, блага пародија на Док и Марти. Рик го зема поимот "луд научник" и го носи надвор од сите граници што некогаш сум ги видел. Морти е неговата комплетна спротивност, повлечено плашливо дете кое постојано го следи (често не по своја желба), иако наебува во добар дел од ситуациите. Самиот концепт на серијата не дозволува лимит на имагинацијата на сценаристите. Шетаат низ различни димензии, паралелни универзуми, сонови, па дури и тела на луѓе. Сетингот е секогаш свеж и оргинален и баш тоа ја прави серијата толку закон. А, она што исто така одлично го прават, се ситуациите на родителите на Морти кои најчесто се дома оставени со некаква сомнителна технологија додека е отиден некаде со Рик. Епизодата со кучињата? Мисикс?

Првата сезона заврши денес со 11 епизоди. Се уклучив некаде на пола, и се навлеков после две епизоди. Вакво нешто немам гледано одамна, а очајно ми требаше. Особено последниве години каде што квалитетот на МекФарлејн е сериозно опаднат, сериите му се веќе застарени, а една веќе му ја укинаа. Финтите со убивање на главни ликови не помогнаа ни околу Family Guy, за жал. Време е за нешто ново, а Rick and Morty е баш тоа. Моментално, покрај Archer, ми е омилената анимирана хумористична серија.

Едвај чекам втора сезона. Нема потреба да спомнувам за потенцијалот на серијата, тоа веќе го докажаа во епизодата со интердимензионалната телевизија! Верувам дека не видовме ни дел од тоа што има да го понуди тимот што ја пишува. Ако го следи развојот на сериите што ги набројав на почетокот на постов, гарантирам дека најдобрите сезони допрва доаѓаат. Рејтинзите се доволни за Adult Swim да ја одржуваат во живот во следните пет години.

No comments: