April 23, 2014

Кратко за петтата сезона на Archer

Пет сезони и ни оддалеку серијата не изгледа изморено. Сезонава Archer завзема една поекспериментална насока, насловена како Archer Vice, која за среќа се покажа како успешен потег. Никогаш не ни беше шаблонска серија, секогаш приказната некако се надградуваше, а со петтата сезона докажаа дека ликовите може да функционираат во било каква околина. Да останеш свеж со ваква серија пет сезони, е стварно мајсторија, затоа што Archer не е типичниот анимиран ситком.


Уште во првата епзиода кратко го испојлаа сето она што се случуваше до самиот крај, и фино го врзаа сето тоа. Отскокнувањето од шпионскиот сетинг и интензивната сезона која всушност беше врзана во една голема приказна, е показател дека екипата зад Archer има многу повеќе за овие ликови. Бебето кое дојде на самиот крај, отвара еден куп нови ситуации кои би можеле да следат во следните сезони. Со ова темпо и динамика, верувам дека крајот на Archer години далеку.

За крај, мал вовед и спојлери зошто никогаш не стигнав да пишам претходно за серијава. Archer е, или барем почна, како шпионска хумористична серија, делумно пародија и омаж на слични такви дела и ги следеше мисиите на агентите и вработените во приватната разузнавачка агенција, ISIS. На почетокот на петтата сезона, ISIS прекинува со работа зошто испаѓа дека нелегално се занимавале со таква дејност. Паралелно, вработените се затекнати со тон кокаин кој решаваат да го продадат на црниот пазар. Има уникатен хумор и ликови, незаборавни ситуации (Pirate King Archer!) скроз различни од било што друго понудено на американска телевизија. Топло препорачувам, особено на фанови за Arrested Development. Адам Рид, создавачот на Archer, сам ја има опишано како "James Bond meets Arrested Development", а и дел од актерската екипа е инволвирана и во двете серии.

No comments: