September 1, 2015

Batman: Earth One на Џеф Џонс и Гери Френк

Приказната за тоа како малиот Брус Вејн по убиството на неговите родители одлучува да се облекува како џиновски лилјак и да се бори против криминалот е раскажана милион пати преку различни медиуми. Основата е секогаш иста, и покрај тоа што различни автори нудат нивни перспективи. Градот е секогаш Готам, а ликовите кои се составен дел од Бетмен, како Гордон и Алфред, се пристуни во секоја верзија. Џеф Џонс и Гери Френк, во графичката новела Batman: Earth One од 2012, ја обработуваат нивната. Иако паралелна со Новиот 52 универзум, приказната во Earth One е засебна, наменета за нови фанови на ликот, како и за тие поупатените во митологијата на Темниот Витез. Џонс храбро си игра со сите елементи, ги прилагодува и менува во занимлива целина, која и покрај тоа што можеби не е од рангот на Френк Милер, вреди да се искуси. 


Неговиот Бетмен тука е човечки, ранлив, често крвари и знае да напушти битка, но е сепак придвижуван од истиот мотив и бес. Реткост е да се видат очите на Брус Вејн додека ја носи маската во стрип, обично се бели намрштени триаголници. Гери Френк, со цртањето на очите под маската, ја доловува секоја емоција што во моментот поминува низ Бетмен. Со оглед на тоа што приказната се занимава со раните почетоци каде што легендата за Бетмен уште не е воспоставена меѓу Готамскиот гамад, вакви детали додатно го зацврстуваат наративот. 

Во оваа верзија на Бетмен, Брус Вејн има причини да верува дека актуелниот градоначалник на Готам, Освалд Коблпот (Пингвин) е одговорен за смртта на неговите родители. Коблпот ја има целата контрола врз градот, полицијата, криминалот, па дури и умоболните сериски убијци. Покрај Бетмен, отпорот доаѓа и преку младиот Гордон кој исто е под притисок и закани од Коблпот и една поинаква верзија на Булок кој во Готам доаѓа да го реши убиството на Вејнови за да стекне слава, откако пропаѓа неговото холивудско детективско реално шоу. Но, најголемата помош на Бетмен е Алфред. Алфред тука не е баш батлерот со префинети манири, туку поранешен војник кој служел британската Кралска морнарица. Покрај тоа што му е легален старател по смртта на Томас и Марта, туку му е и ментор кој уплашеното дете го претвора во оружјето кое е денес. А, на Бетмен кој не носи ни панцирен костим и има нефункционални гаџети, ваков Алфред му баш тоа неопходното. 

Оваа година излезе и вториот дел од Earth One. Бетмен веќе има некаква посериозна репутација меѓу оние кои треба да се плашат од неговата сенка, а благодарение на помошта од Фокс, има и кука што успешно се закачува за ѕид. Џонс овој пат зема поголем замав, носејќи уште повеќе ликови во универзумот што го создава. Крајот на првиот дел ја најавува приказната со Ридлер што се случува тука и на која се потпира продолжението, како и храбар неочекуван потег со Харви Дент и неговата сестра. Таман кога ќе помислиш дека читаш нешто што ти е познато, Џонс ќе скршне и ќе те посети дека ова не е "твојот Бетмен". Единственото нешто што ја преполнува приказната тука е Килер Крок, можел Џонс да биде малку посуптилен како со Селина Кајл, зошто на моменти изгледа како да ќе почне да тече од сите страни. Среќа, тоа што е околу е доволно цврсто за да може експресно да ги стегне работите во критичните моменти. 

Џонс добро ги познава ликовите и знае што прави со нив. Со Гери Френк се очигледно веќе добро уиграни за вакви подвизи уште од Superman: Secret Origin. Пред месец Џонс го најави Earth One v3, па со оглед на тоа како заврши претходниот очекувам уште една добра приказна. Сам кажа дека го чекаат вистинско време за Џокер, веќе имале смислено како ќе биде додаден во овој универзум, па се надевам дека нема да поминат години додека стигнат до таму.

No comments: