September 21, 2015

Први впечатоци од Panoramical

Panoramical не е баш игра. Panoramical е медитативно спиритуално искуство склопено од халуциногени пиксели и езотерични амбиентални звуци. Првите пет минути се чудиш како си дал 10 евра за скринсејвер симулатор, а после еден саат нејќеш да го напуштиш светот што си го искреирал, верувајќи дека си ја открил смислата на постоењето. Па, следува фаза во која се обидуваш да го пренесеш искуството со зборови, праќаш видеа, скриншоти - и, џабе. Panoramical се доживува. До тогаш може да изгледа само како збир од неповрзани форми што се движат кон тебе додека зјапаш во монитор.


Излезе на 17-ти септември, дело на Фернандо Рамало и Дејвид Канага, музичар познат по Proteus. Манипулираш звук низ разни "светови" низ кои се движиш и лебдиш, а околината се креира во зависност од звукот со кој ќе решиш да "црташ". Во главно, музиката е амбиентална, претежно без перкурсија, но има неколку скриени светови со гостински музичари кои би ставиле насмевка на оние што преферираат клуб и евтини синтетички дроги со сомнително потекло. Тие не се толку интересни, повеќе се тука за да се види потенцијалот на Panoramical, оној аритстичкиот момент. Продаваат и верзија од 100 долари со лиценца и можност играта да се искористи како визуелизација на журка.


Главните неколку светови се искуството за кое зборам. Секој од нив е различен, има една главна музичка подлога и шаблон кој може да се манипулира со математика поголема од мене. Подлогата има девет канали, секој претставен со потенциометар, а со секое поместување на потенциометарот, влијаеш на музиката, а со тоа и на визуелниот приказ пред тебе. Нема цел, нема поени, ништо. Ти, музиката и како таа изгледа. Тоа можеш да го правиш со тастатура, маус, гејмпад и МИДИ контролер, а јас ја имам таа среќа да го поседувам и последново. Во период кога интензивно вртам 36, играва ми е како божествена интервенција. Релаксира после напнат ден, ако ништо друго, ќе ти го смири умот на некое време.


Замисли го ова во VR. Според Рамало, малиот тим веќе експериментирал со технологијата, па верувам дека тоа би било следниот чекор за Panoramical, или барем за студиото. Закачуваш хедсет и се гледаме следната пролет, ако нели, не ти го најдат телото во фаза на распаѓање. До тогаш, PC верзијата. Секоја чест за целиот тим. Од секаков аспект, а особено технички, е ремек дело. Скриншотите погоре се од моите сесии. Има опција и за гифови, а ќе пробам да снимам и видео за да ја доловам атмосферата. Еве туѓо видео до тогаш, со тип што не знае да заќути додека игра.

Види такоѓе:

No comments: