March 3, 2014

Има ли простор за нов Терминатор?

Додека го пишувам постов, петти Terminator филм се спрема за снимање овој април. Шварценегер се враќа, Емилија Кларк е Сара Конор, а првите неофицијални детали за сценариото деновиве се актуелни низ интернетов. Колку воопшто е потребен нов Терминатор? Колку овој концепт на акционен СФ може да е денес интересен како што бил некогаш? Веќе го иступев на темава, па би го скокнал мрчењето за рециклирањето на идеи, ама стварно ме занима. Шварценегер, кого последен пат го гледав во Escape Plan, не ми изгледа како да е во најдобра форма за да биде киборг од иднината. Освен ако машините или отпорот немаат некоја логична причина да испратат збрчкан Терминатор во минатото да ја "оправи" фамилијата Конор. Надоле има можни спојлери.


Она што е крајно сомнително е приказната. Барем оваа сега познатата, која се уште не е официјално потврдена. Во кратки црти, Terminator: Genesis (имево бавно ме убива), е римејк. Не само римејк на оргиналниот филм, туку општо на целата приказна и вториот, кој патем ми е во топ пет омилени филмови. Според ова, филмот почнува во 1984, кога првиот Терминатор е испратен во минатото да ја збрише Сара Конор. Доаѓа и Кајл Рис да ја спаси, бла бла, парадокс, бла бла, позната приказна... Се спомнува дека ќе ја рекреираат и сцената од Judgement Day каде што T-1000 ги убива луѓено што ќе го чуваат Џон Конор откако Сара Конор ќе заврши во психијатриска болница. Понатаму, Genesis ќе скока во други временски периоди, како детството на Сара Конор. Знам, општа калкурница!

Ако бараме олеснителни околности, има. Никаде не се спомнува ужасот Rise of the Machines или скраја да е, Salvation. Попрво би го гледал ова отколку планираната трилогија со Кристијан Бејл што некако успеа да отиде у курац поради авторски права и банкрот на некоја од компаниите кои беа инволвирани. Salvation можеби изгледа симпатично првиот пат, додека вториот не срипаш испомочан од неверување што срање гледаш. Единствено што ми дава малку надеж, дека можеби нема да е филмов колосален промашај е Шварценегер. Каков-таков, го сакаме секаде. Океј, освен во Junior. Со поинаква приказна, можеби ќе бев позагреан. Вака...

Terminator: Genesis ќе се снима четири-пет месеци. Шминкањето на Шварценегер и трупањето со претерани специјални ефекти ќе потрае до 2015. Премиерата е закажана за јуни.

No comments: