November 1, 2008

Star Wars: The Clone Wars (или Како да го допреш дното?)

Мислев дека неможат полошо од Attack of the Clones. Мислев дека ќе послужи како пример за лош Star Wars производ и ќе научат од грешката. И, тогаш се појави Star Wars: The Clone Wars...

Веројатно критиките немаше да бидат толку остри и очекувањата толку големи, доколку филмов беше исфрлен во формат кој што повеќе му лежи и е наменет за тоа. Пилот на телевизиска серија. Телевизиска. На телевизија. Не во кино, на телевизија. Неможеш ти пилот кој ги има сите карактеристики на телевизиска епизода, да го продаваш како филм во кино сали. Мислам дека многу подобро ќе поминеше долку директно си почнеше на телевизија.

Сега, откако расчистивме со ова погоре, да прејдеме на The Clone Wars. Покрај тоа што е наменет за телевизија, наменет е и за многу помлада публика. Воопшто не се потрудиле да го продадат сценариото и на повозрасните фанови. Очајни дијалози и реплики, што никако не палат кај мене. Уште па на тоа кога ќе додадеш ефтин хумор (се лупа у ѕид, децата ќе си се насмеат - топ, нели?) и лош voice acting, резултатот горчи уште повеќе. Секоја чест на исклучоци како Семјуел Џексон или Кристофер Ли и типон што го глуми Оби-Ван (не е Иан МекГрегор). А, мора да признаам дека анимираниот Хајден Кристенсен "глуми" далеку подобро од вистинскиот. Аникин е океј тука.

Приказната е празна и недоработена. Сфаќам дека е почеток на серија, ама ако сакале да пројде како филм што ќе стои независно, можеле многу подобро. Не се случува ништо значајно и повеќе се базира на акција (тука добива поени) и синот на Џаба Д Хат. Сериозно, кого го здоболе за синот на Џаба? Мене не. Во првиот пола саат дури бев дури и позитивно изненаден и чекав да почне нешто да се случува. Последниот пола саат едвај го издржав. Кај е Палпатин? Јода? Амидала? R2-D2 и C-3P0? Ги примети некој? Наместо нив, има нов лик, Асока, ученик на Аникин што ме курчи нешто помалку од Jar Jar, а повеќе од Весли Крашер. И, што е со надимаците? Снипс? Скајгај? Кој го одобрил ова? Лукас? Кој? Аман.

Анимацијата е океј, малку луѓето се коцкасти, ама ќе пројде. Музиката што ја знаеме од претходните Star Wars остварувања, скоро и да ја нема.

Пак ќе кажам, како пилот на серијата, може да пројде. Како филм никако. Но, се додека има фанови што би купиле и ДВД со два саата видео од Џорџ Лукас како си игра со Star Wars играчки, ќе го имаме ова. Серијата ќе почнам да ја гледам кога ќе имам време.

3 comments:

Brian The Dog said...

Гледај ја серијата. Далеку подобра и позрела е.

Anonymous said...

Стварно има такво ДВД со Џорџ Лукас? :) Их, ако има и јас би си го купил. :)

Бојан Николов said...

Не, ама не би бил изненаден. :)