April 25, 2008

Dampyr

Многу ми е мило кога ќе видам стрип во трафикиве, што не е Загор. Смачено ми е од Загор уште одамна. Dampyr е понов стрип на италијанската издавачка куќа Serdio Bonelli Editore, добро позната на љубителите на стрипот на овие простори. Првиот број е објавен во април 2000, и колку што знам, излегува сеуште.

Dampyr е еден од стриповите кои на овие простори, во фебруари оваа година, почна да ги издава Veseli Cetvrtak. Во постот за Dylan Dog, веќе спомнав дека на српски ги има и Zagor и Mister No.

Dampyr како стрип, не носи ништо ново, но е стршано многу интересен за читање. Главниот лик е Харлан Драка, дампир (татко вампир, мајка човек) што лови вампири. Реков дека е веќе видено, нели? :) Но, интересното е што приказната се одвива на Балканот, а за првиот број, авторот се инспирирал од војната во Босна, така што дејствието е сместено таму, иако не е конкретно спомнато во стрипот.

Интересен почеток, се надевам дека иако ги носат примероците што нема да се продадат во Србија, ќе ги носат подолго време. Деновиве сум буквално затрупан со стрипови. Што на хартија, што во електронска верзија. А, и конечно го добив Spawn Collection Volume 1 paperback-от од САД (Пецо, фала!). Имам и некои добри Бетмен стрипови, ќе ги ставам за симнување деновиве.

1 comment:

XXX-->Ivan<--XXX said...

Хмм...интересно. :)