April 16, 2015

Дома сме.

Океј, океј. Бобо, во ред е. Сега кога прекинав да хипервентилирам и ја смирив ерекцијата, мислам дека можам да напишам нешто кохерентно. Новиот тизер за The Force Awakens, а? Ова се тие ствари што те удираат директно во носталгијата. Те поместуваат од место и те маваат кај што си најсреќен. Бришеш семе и солзи, па пушташ пак. Дома си. Во твојот Star Wars. Знаеш дека не смеат да го заебат овој пат. Имаа време да научат како. Барем веруваш во тоа, во фиктивни ликови што пола не ги ни знаеш, и ти е гајле колку изгледало тажно од страна, зошто ти е топло во градите и си налудничаво окезен. 


Мелодрамата настрана, тизеров, трејлеров или како и да милуваш да ги наречеш овие минута и пол, е тоа што чекав да го видам од моментот кога оние 88 секунди направија милиони луѓе да го задржат здивот во исто време. Она што ми е интересно е што гласините околу The Force Awakens за кои пишував повеќе пати, испаднаа точни. Имаше неколку описи на трејлерот, препоставувам целосниот што допрва ќе треба да се појави, меѓутоа во вториов тизер се поклопуваат многу ствари. Една од најраните сцени што се раширија како гласини беа уништениот шлем на Вејдер. Некаде ја имаше и репликата на Соло на крајот, така што, ете. Ако крајот на The Force Awakens се поклопи со еден гнасен спојлер што го знам, филмот ќе добие уште поголема емотивна тежина. 

Визуелно изгледа природно. Природно во однос на тоа што денес можам да го очекувам од Star Wars од технички аспект, и природно во смисла на она што мислам дека треба да биде Star Wars. The Force Awakens полека почнува со маркетингот на овогодинешниот Star Wars Celebration, така што ако сакаш да избегнеш, веројатно единственото решение е пештера. Во планина. Уште сабајле се пуштија во оптег некакви промо материјали, а го има и првиот постер кој моментално е само лого со ѕвездена позадина. Се откриваат и ликовите, веќе сите имаат имиња. Пустинската планета на почетокот? Не е Татуин. Џаку (Jakku) е. Иако изгледа... исто. Мислам, најмалку е битно тоа, веројатно сметале дека нема поента да ја експлоатираат митологијата до тој степен. Хехе, најексплоатираната франшиза во историјата не сака да експлоатира имиња. Слепо го бранам деталов, освен ако пресвртот не е дека шумата и водата се на истата планета.

Да не се замуабетувам, ќе има кога. Сега може да почне да се одбројува до декември.

No comments: