June 27, 2014

Најава за новата RIFT експанзија, Nightmare Tide

Оваа година се покажува плодна за MMORPG жанрот. Покрај трите големи наслови кои се обидуваат да си го најдат своето место, Warlords of Draenor, Trion скромно ја најавија втората експанзија на RIFT. Изминува втората година на Storm Legion, играта е веќе одамна бесплатна и ова е логичниот чекор. За среќа, серверите на Телара никогаш не биле пополни, а со новата експанзија се зголемуваат шансите за да се наполнат уште барем пола од што се. 


Nightmare Tide, новата експанзија ќе го прошири хоризонтот во Plane of Water. Немаме асален превод за "plane", нели? Во секој случај, идејата е таа. Играчите ќе може да отидат таму од каде што доаѓаат рифтовите и инвазиите чиј главен елемент е Водата. Моментално, деталите се само грубо познати. Ќе има нормално нови зони, дури и зони кои ќе бидат под вода. За истово имаше шпекулации одамна, и уште тогаш првото што ми прелета низ глава беше Vashj'ir. Vashj'ir е зона во WoW, дел од Cataclysm и е единственото место во Азерот кое го немам детално истражено. Веројатно така е со подводните зони/нивоа. Или ги сакаш, или бегаш од нив. Јас сум во вторава група, и затоа се надевам дека Nightmare Tide ќе го претстави концептот поинтересно. 

Левелирањето се зголемува за пет левели, значи 65-тиот левел ќе биде новиот максимум. Уште една работа што страшно ме потсеќа на Cataclysm, и искрено се надевам дека нема да испадне така. Доколку успеат да го избалансираат левелирањето со бројот и површината на зоните, и го направат левелирањето поспоро, тогаш е во ред. Веќе ја оддалечија играта од WoW, па сега ете им нова шанса да докажат дека се уште подалеку од обичен клон.

Од небитните ствари, ќе има нови рифтови. Nightmare рифтови. Од битните, RIFT воведува систем на minions. Секој ќе може да има minion што ќе го тренира, левелира, испраќа на мисии и слично. И, ова звучи како pet battles/garrisons од WoW, така што ќе го оправдам со тоа што веќе се е измислено и нема веќе уникатни концепти во MMO игрите. Дури и да е сосема ископирано, нема да имам проблем, и онака ќе се нацртам само за новите зони и истражување на истите.

Кога ќе има нови детали, секако дека ќе споделам. Иако никој ниту игра RIFT, ниту ќе проба. Nightmare Tide ќе биде објавена некаде кон крајот на годинава. Претпоставувам некој месец по Warlords of Draenor, иако би им било паметно да одберат датум пред.

No comments: