June 3, 2014

Silicon Valley: Прва сезона

За малку скептицизмот кон било какви нови серии после Breaking Bad и True Detective, ќе ми ги затвореше очите за серијава. Сепак, идејата за девелопери со стартап што си ја бараат среќата во Силиконската Долина некако успеа да испадне доминантна. Со само осум епизоди, Silicon Valley ми докажа дека HBO никогаш не грешат. Или барем лошите ствари некако се исфилтрирале кај мене. Серијата е феноменална. Башка, на Мајк Џаџ e (Beavis & Butt-head и Office Space)!


Она што ја двои Silicon Valley од останатиот телевизиски или филмски nerdsploitation, е тоа што е отскокнува од шаблоните, па дури и се заебава со нив кога ги потенцира експлицитно. Ликовите се реални, за разлика од дноно The Big Bang Theory каде што стереотипите одат во крајност. Ако ништо друго, не е за толку позерска публика. Тука, ситуациите се многу пореални.

Прв пат во слична серија, терминологијата и технологиите се погодени, не секогаш прецизно, ама најточно до сега. Да, има моменти кога пропустите се смешни (користат GitHub, а плачат за загубен код), меѓутоа хуморот, ситуациите и ликовите ми се доволно добри за балансот да биде воспоставен. Не верувам дека секој од сценаристите е девелопер, а очигледно е дека се потрудиле фино да истражат. А, можеби некои од пропустите се намерни, чисто за да се заплекаат стварите. И, тоа што IT компании и продукти одлично се рекламираат, воопшто не ми пречи, зошто некако ја прави приказната поубедлива. 

Silicon Valley веќе е обновена за втора сезона, ама за тоа ќе почекаме дури до следната година. Најголемата штета за серијата е смртта на Кристофер Еван Велш, актерот што го глуми Питер Грегори. За жал, успеал да сними само пет епизоди, па се осети во последните како е тргнат настрана од приказната. Претпоставувам дека во втора сезона сосема ќе го снема, зошто еве, ја ставија Аманда Кру во преден план, па нема да има потреба од изговори за неговото отсуство. Потенцијалот е огромен, публика има, материјал исто така, па сè што може да посакам се еден куп сезони. Летово ќе се изгледа пак, маратонски.

Деновиве изгледав уште една потценета HBO серија, Bored to Death, па ќе пишам нешто повеќе деновиве.

No comments: